Túrainfó

A Vasi-Hegyhát-Rábamente Vas vármegye déli részén, az Őrség és a Göcsej szomszédságában várja felfedezőit. A változatos táj – bársonyos dombok, csendes folyóvölgyek, madárdalos erdők – mellett őseink hátrahagyott öröksége teszi igazán egyedivé és változatossá a térséget. A Vasvárról induló túra során áthaladsz Alsóújlakon, ahol megcsodálhatod a természeti környezetükben élő honos és őshonos állatfajokat, a magyar szürke szarvasmarhát és a mangalica különböző fajait. Ezt követően az országos ismertségnek örvendő Jeli Varázskert irányába kerekezel tovább, amit nem csak április-május környékén, a rododendronvirágzáskor érdemes felkeresni, hiszen az év minden szakában, például a hortenzia virágba borulásakor is bámulatos.

Érdemes megpihenni és elfogyasztani egy pohár finom bort a túra következő állomásán, az oszkói pincesoron. Amíg megpihensz az árnyat adó fák alatt, megcsodálhatod a tájat és az idilli zsúpos pincéket, melyeket igyekeznek megőrizni az utókor számára. Utad következő pontján a felfrissülést az olaszfai Kneipp Vizesház garantálja. A kerékpártúra során felfedezheted a Vasi-Hegyhát Natúrpark apró településeit, valamint Vasvár városát. A natúrpark természeti értékeit és egyben arculatát meghatározzák a településektől nem messze található kisparcellás szőlőhegyek, valamint a nagy kiterjedésű tölgy- és bükkerdők. A térségre jellemzőek a falusi, vidéki hagyományok, melyek közül számos ma is él az értékőrző közösségi munkának köszönhetően.

Tájegység:
Vasi-hegyhát
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
58 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Személyautóval a 8-as főútról vagy a 74-es útról közelíthető meg. Autóbusszal Zalaegerszeg és Szombathely, illetve Körmend irányából közlekedő járatokkal érheted el. Vasúton is megközelíthető a város a Szombathely-Zalaszentiván vonalon közlekedő szerelvényekkel.

Kiindulási pont: Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, Vasvár, Kossuth u. 1, 9800

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Hegyhátszentpéteri Tájház

A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült ház, amely a környéken korábban elterjedt festett, faragott, faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A ház vályogból és téglából épült, legértékesebb része a már említett szíves, tulipános mintájú, festett, faragott deszkaoromzat. Az udvaron gémeskút és kovácsműhely áll, ahol gyakran bemutatót is tartanak.

Mindszenty bíboros szülőfaluja

1892-ben Csehimindszenten született Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása. Szülői házát emlékházzá alakították, ma a Terror Háza Múzeum „A magyarok lelkiismerete – Mindszenty József” című kiállításának ad otthont. A településen Mindszenty bíboros keresztelő és újmisés temploma is megtekinthető, valamint egy keresztút, amelyen Mindszenty kálváriája is látható.

Sibrik-kastély

A Sibrik család szarvaskendi kúriája Döbörhegytől és Döröskétől nem messze található. A Sibrik Vas vármegye egyik legrégebbi családja, hosszú évekig birtokolták a környező területeket, melyek később a Széchenyi családhoz kerültek. A kastély kívülről ma is megtekinthető, az épület hangulatos parkjában padok várják a megpihenni vágyókat.