Kis-Balaton

Áttekintés

Tudtad?

  • Fekete István Tüskevár és Téli-berek című regényei ezen a tájon játszódnak
  • A Kis-Balaton környékét a népnyelv bereknek is nevezi, ami mocsaras öblöt jelent
  • Ez a mocsaras terület természetes szűrőként is funkcionál, így a Zala folyó vize tisztán folyhat a Balatonba

 

Szerezz életre szóló élményt a Kis-Balatonnál

Élményekben gazdag természetközeli kalandra vágysz? Irány a Kis-Balaton lápvidéke, ahol  egy csapásra a természet kellős közepén találhatod magad.  A régió egyik lebilincselő helyszíne Matula bácsi univerzuma, a Balatonhoz közel eső Kis-Balaton. A tavak, nádasok és lápok alkotta, fokozottan védett terület európai viszonylatban is kimagaslóan értékes, melynek élővilága nem marad rejtve előtted akár a vízről, akár a szárazföldről figyeled. A Kis-Balaton melletti szőlőhegyekre érdemes a lélegzetelállító kilátás miatt vagy egy pohár bor erejéig felkapaszkodni. Ha pedig kimerültél az egész napos mozgásban, úgy vár a termálfürdők és a csillogó vizű hűs tavak csodálatos világa. A látnivalók és az élmények sora szinte végtelen, irány a Kis-Balaton és Murafölde!

TOP látnivalók

Kányavári-sziget

A Kányavári-szigetet a Kis-Balaton szíveként is ismerheted, ahol a mocsárvilág nyüzsgő élővilágának mindennapjaiba nyerhetsz betekintést. A szigetre vezető ikonikus, háromíves fahídon átkelve végigsétálhatsz a Búbos vöcsök tanösvényen, lesheted a madarakat a madármegfigyelőből és felmászhatsz a kilátó legfelső szintjére, hogy megcsodáld a kis-balatoni panorámát. Aktív kikapcsolódásként pedig szigetkerülő kenutúrán vehetsz részt.

Tovább

Kis-Balaton Látogatóközpont

A Kis-Balaton megismerését kezdd a Kis-Balaton Látogatóközpontban! Gyere el Fenékpusztára, ahol a 2020-ban átadott élményközpontban mindent megtudhatsz a különleges tó- és lápvidék természeti kincseiről! Moziteremmel, vízi és szárazföldi tanösvényekkel, interaktív játékokkal várnak. Innen kajakkal, kenuval vagy akár golfkocsival is felfedezheted a Kis-Balatont.

Tovább

Diás sziget: Matula kunyhó és Fekete István emlékhely

A Diás-sziget természetszerető írónk, Fekete István munkásságának állít emléket, ahol megelevenednek legismertebb regényei: a Tüskevár és a Téli berek. A Fekete István emlékhelyre vezető kirándulás gyalogos szakasza 1-1,5 km hosszú. A 12 állomásból álló tanösvényen sok minden kiderül a Kis-Balaton területén előforduló vízinövények, denevérek, halak, hüllők, kétéltűek, madarak és emlősök, de még az itt élő emberek életéről is.  A felújított emlékhelyen diorámák segítségével meg is elevenednek a Kis-Balaton védett állatai. A sziget csak szakvezetéssel látogatható akár kenuval vagy golfkocsival. A vezetett túrák indulóállomása a közeli Kis-Balaton Látogatóközpont.

Tovább

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

A rezervátumban él hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája, melynek életét, viselkedését testközelből figyelheted meg. A rezervátum a hazánkban több száz éve itt élő bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében kiemelt szerepet játszik. A szerencsések a dagonyázó, legelésző patások mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják.

Tovább