Zemplén

Áttekintés

  • A Zemplén területét hatalmas kiterjedésű erdők takarják, majdnem 90%-ban.
  • Több „kőszoborral” is találkozhatsz a hegységben, melyeket a szél és az eső alakított ki. A látványosabbaknak neve is van, pl. a Rákóczi-kő.
  • A Zemplén hazánk legészakibb, egyben legzordabb és legvadregényesebb hegysége. Itt érződik igazán a Kárpátok hangulata.

Vadregényes életérzés a várak földjén

A vadregényes Zemplén Magyarország északkeleti szegletében egy igazi gyöngyszem. Izgalmas úticéllá adódik itt össze a természet, az impozáns várak és kastélyok, a kulturális programok, a Bodrog és a Hernád vízi élete és az UNESCO világörökségéhez tartozó történelmi Tokaj-hegyaljai borvidék. A rengeteg túralehetőség mellett az Országos Kéktúra kezdő vagy utolsó szakaszai is itt húzódnak. Kerékpárral a könnyed családi túráktól egészen a combos emelkedőkig találhatsz számodra megfelelő útvonalat. A vízi sportok rajongói pedig kihasználhatják a Bodrog és a Hernád medrének és árterének érintetlen lehetőségeit. Zemplént a hegyek teszik igazán különleges vidékké. A Zempléni-hegység az Északi-középhegység legészakkeletibb tagja, amely magán viseli a Kárpátok közelségének jegyeit, és szinte közvetlen összeköttetésben áll a magashegység hegyláncaival. Erről egyedi növény- és állatvilága árulkodik. Gyere és tapasztald meg, milyen elképesztő panorámák fogadnak a híres Kerek-kő vagy a Sólyom-bérc hangulatos csúcsairól, miközben a királyok borát, a borok királyát, azaz a tokaji aszút ízleled.

TOP látnivalók

Megyer-hegyi tengerszem

Sárospataktól alig néhány kilométerre található egy egykori malomkőbánya gyomrában a Megyerhegyi tengerszem, amely egy magas bányafalakkal körülvett különleges hangulatú tó. 2011-ben az ország legszebb természeti csodájának járó címet is elnyerte. A via ferrata szerelmesei a sziklafalakon csüngve érezhetik át a hely különleges varázsát, miközben alattuk a víz akár a 6,5 méteres mélységet is elérheti.

Tovább

Füzéri vár

A vulkáni eredetű kúpon álló várat beválasztották Magyarország hét természeti csodája közé. A várat a 13. század elején építették, így Magyarország legkorábbi kővárainak egyike. Tudtad, hogy a 16. században egy éven át itt őrizték a Szent Koronát? A felsővárba felvonóhidas kaputornyon áthaladva, fa- és sziklalépcsőkön juthatsz be. A teraszról és a toronyból is csodálatos panoráma tárul eléd.

Tovább

Füzérradványi Károlyi-kastély

A 2021 őszén felújított Károlyi-kastély a Zemplén egyik legszebb kastélya, neoreneszánszromantikus stílusban épült. A 140 hektáros angolparkja az átalakítások alatt is tökéletes célpont a kikapcsolódásra, hiszen 250-300 éves tölgyeket, gyertyánokat is rejt. Hazánk legnagyobb példányai közé tartozik az óriás Rákóczi-platán, de a kora nyáron virágzó különleges tulipánfa is csodaszép. A park önállóan vagy akár idegenvezetővel folyamatosan látogatható.

Tovább

Sólyom-bérc

A Sólyom-bérc 546 méteres sziklahátán a Zemplén egyik leghangulatosabb, legvadregényesebb hegyi kilátása vár rád. A távolban az erdők fölött ülő Regéci vár vonzza a tekintetet, lent Háromhuta hosszú, nyugat-keleti futású völgye húzódik. Épített környezetnek nyoma sincs, kis szerencsével csak a természet hangja ér el hozzád.

Tovább

Sátoraljaújhelyi Szár-hegy

A sátoraljaújhelyi Szár-hegyre érdemes felsétálni, hiszen bőven akad itt látnivaló, sőt a Zemplén Kalandpark Dongóján vagy a Sólyom átcsúszópályáján is megérkezhetsz ide. Itt vár a Magyar Kálvária történelmi emlékhely, a 100. Országzászló emlékhely, a turul szobor a maga szimbolikus 896 centis magasságával. Mindezek után a pihenőparkban lazulva merenghetsz a múlt emlékein és egy pompás kilátóteraszról gyönyörködhetsz a környező hegyekben.

Tovább