Aggtelek és Cserehát

Áttekintés

Tudtad?

  • A környék jellegzetes állata az élénk színeivel feltűnő foltos szalamandra, amely a nemzeti park címerében is látható.
  • Az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai az UNESCO világörökség részét képezik.
  • Magyarország legmélyebb tava a Rudabányai-tó.

Világszép karsztvidék a Kárpátok déli lábánál

Jártál már a barlangok és töbrök földjén? Az Aggteleki-karszt vidéke, a tőle keletre fekvő Bódva völgye és a Hernád-Sajó-Bódva folyók által határolt terület különleges értékeket rejt. A Hernádtól a Sajóig tartó területet Miskolc és Kassa közt Cserehátnak is szokás nevezni, amely az itt található, vadregényes cseres-tölgyes erdőkről kapta a nevét.
Habár kevesen ismerik, a táj szépsége egészen lehengerlő, igazán megéri felfedezni ezt a titokzatos, néhol elfeledettnek tűnő vidéket. A mészkő borította vidéken látványos karsztos képződményeket hozott létre az elnyelt víz és az eltelt évmilliók. Nemcsak az UNESCO világörökségi listájára is felkerült Aggteleki-karszt világhírű cseppköveit érdemes megnézni errefelé – a föld felett is számos érdekességet találsz.
Ebben a magyar-szlovák határ mellett ékkőként megbúvó zugban türkiz tavak, festői szurdokvölgyek, kövekkel „teleszórt” karrmezők, szelíd lankák, virágos rétek, hangulatos ligetek és erdők, csordogáló patakok, várromok és lélekemelő templomok várják, hogy felfedezd őket. Akár gyalog, akár kerékpáron indulsz útnak, a helyenként élénk domborzat próbára teszi erőnlétedet és ügyességedet. De ha nem bírsz a benned felhalmozódott adrenalinnal, sziklafalba épített vasalt utakat mászhatsz, vagy overallos barlangtúrákon is részt vehetsz.

TOP látnivalók

Rudabányai-tó

A borsodi tengerszemnek is nevezett türkizkék, kristálytiszta vizű tóról kevesen tudják, hogy Magyarország legmélyebb tava. A tóban tilos fürdeni, de a látvány így is kárpótol. A tó körül tanösvény vezet végig, amely a helyszín földtani, ásványtani és régészeti érdekességeivel ismertet meg. A hely további kuriózuma, hogy itt találták meg egy 10 millió évvel ezelőtt élt ősünk, az emberszabású majmok közé sorolt „Rudi” maradványait is.

Tovább

Edelényi Kastélysziget

Nem véletlenül nevezik az edelényi L’Huillier–Coburg-kastélyt Kelet-Magyarország Fertődjének. A Bódva folyó szigetére épített kastély a barokk építészet kiemelkedő emléke, igazán különlegessé pedig a termeit díszítő freskók teszik. A kastély immár felújítva, régi pompájában várja látogatóit.

Tovább

Baradla-barlang

Tudtad, hogy a Baradla-barlang leghosszabb, villanyvilágítással ellátott szakasza 2300 méter hosszú? Fedezd fel ezen az élménydús túrán, amely a barlang Vörös-tói bejáratától indul és a jósvafői kijáratnál végződik. Nagyrészt a Styx-patak medre mentén kell haladnod, melyben olykor valósággal dübörög a víz. Színpompás cseppkőoszlopok, függő-, illetve állócseppkövek között vezet az út, és megtekintheted Magyarország legmagasabb állócseppkövét is, a 19 méter magas Csillagvizsgálót.

Tovább

Szádvár

Szögliget faluja fölött egy meredek csúcson magasodnak az egykor impozáns középkori lovagvár, Szádvár romjai. A hegyi úton párhuzamos mélyedésekre lehetsz figyelmes: több évszázad alatt az itt haladó szekerek kerekei mély barázdákat vájtak a sziklákba. Fentről lélegzetelállító panoráma nyílik az egész Gömör–Tornai-karsztra és a Cserehátra.

Tovább

Martonyi Háromhegyi pálos templom és kolostorrom

Látogass el a Szalonnai-hegység mélyén megbúvó, közel 700 éves pálos kolostorromhoz, melyet akár a Kéktúra vonalát követve, egy kis kitérővel is megközelíthetsz. Ha felkeresed ezt a misztikus helyszínt, kétségkívül magával ragad majd a háborítatlan és gyönyörű táj nyújtotta csend, és részesévé válhatsz annak az elmélyülésnek, amelyet az itt élő szerzetesek is átéltek sok évszázaddal ezelőtt.

Tovább

Esztramos-hegy

A bányászati tevékenység során megcsonkított Esztramos-hegyet sokan a gyomrában rejtőző csodálatos barlangok révén ismerik, viszont az elmúlt években az adrenalinfüggők kedvelt helyszíne lett a 300 méter hosszú via ferrata pályái miatt. Próbáld ki a 7 út egyikét, melyek között könnyű, gyerekekkel is teljesíthető pályákat is találsz. Ha magashegyi érzetre vágysz, ne hagyd ki a 70 méter hosszú Bábel szakaszt, amelyről lenyűgöző kilátás tárul eléd!

Tovább

Ezt kóstold meg!

Szilvalekváros hájas

A disznóvágásokról ritkán jut sütemény az ember eszébe, pedig a tepertős pogácsa, a sós és lekváros hájas tészták fő alapanyagát ilyenkor lehet beszerezni. A disznóháj felhasználásával készített édességeket gyakran töltötték szilvalekvárral. Ezt a finomságot – mondjuk egy zamatos házi szörppel leöblítve – megkóstolhatjátok a jósvafői Levendula Kávézóban.

Krumplilángos

Közismerten egyszerű, olcsó és laktató étel, elkészítéséhez csak burgonyára, lisztre, zsírra és sóra van szükség. Egykor a sparhelt tetején sütötték, és ha mindkét oldala megsült, akkor olvasztott zsírral vékonyan bekenték, és négyrét hajtva tálalták. Ízlés szerint lekvárt vagy tejfölt is lehet beletenni. Ha éppen a Gömöri Gyümölcsfesztivál idején jársz erre, keresd a helyieknél frissen sütve. Maradandó élményt jelenthet Jósvafőn Berecz Bélával együtt elkészíteni, megismerve az apró „műhelytitkokat”.

Gőzgombóc

„Párán főtt” – így nevezték a régi gömöri asszonyok ezt a finomságot. Valójában egy egyszerű kelt tészta, amelyet a forró pára fölött kell „megfőzni”. Készülhet édesen vagy sósan, szilvalekvárral, esetleg kakaóval töltve – ízesítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Ezen a vidéken édesen készítik: szilvalekvárral töltik és dióval hintik meg a tetejét. Azon melegében fogyasztva a legfinomabb, de felmelegítve is újból finom és puha lesz. Megkóstolhatjátok Szuhafőn a Gőzgombóc Fesztiválon, sőt egész évben az edelényi Templomkerti Kisvendéglőben.

Fehér mák

A fehér mákot régóta termesztik a Bódva-vidéken. Mindazokat az ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmazza, mint az ismertebb kék mák, csak nagyobb mennyiségben. Íze lágyabb, mint a kéké, kicsit a dióéra emlékeztet. A trizsi asszonyok finom süteményt készítenek belőle. Egy jó túra után feltétlenül kóstold meg!