Bódva-völgyi kerékpáros örökségtúra

Túrainfó

A Bódva-völgyében, Boldvától Bódvaszilasig tartó útvonal felfűzi a térség legjelentősebb épített örökségi értékeit, miközben utunk során csodálatos szépségű tájakon haladunk keresztül. Szinten minden faluban, kisvárosban múltunk különleges, ugyanakkor kevesek által ismert emlékei várnak ránk. Szánjátok rá a teljes napot a História-völgy rejtőző értékeinek felfedezésére!

Utunkat Boldván kezdjük, ahonnan észak felé indulunk, végig a Bódva folyó völgyében, dombok és hegyek között haladva. A térség központját, Edelényt Borsodszirák érintésével érjük el. Edelényben hazánk egyik legnagyobb alapterületű és egyik legszebb kastélyának megtekintésére hosszabb időt érdemes szánni.

Utunkat folytatva Szendrőládon keresztül érjük el a völgy következő kisvárosát, Szendrőt. Itt újabb kis kitérőre csábít az egykor várral koronázott, ma kilátónak helyet adó Várhegy. Tovább haladva észak felé Szalonna műemléktemploma, majd Perkupa népi építészeti értékekben bővelkedő egykori központi utcája ad indokot egy-egy hosszabb-rövidebb megálló közbeiktatására.

Túránk célszerű végpontja Bódvaszilas, ahol a számtalan látnivaló megtekintéséhez ajánlott itt tölteni az éjszakát. Erre jó lehetőséget kínál a 2020-ban átadott menedékház.

Ha még van energiátok a mintegy 45 kilométeres kerekezés után, még aznap vagy másnap érdemes egy rövid körúttal felfűzni a Bódva északi, magyar-szlovák határ közeli szakaszának falvait. E 29 kilométer hosszú körúton a számtalan népi építészeti emlék mellett Tornaszentandráson megcsodálhatjátok a hazai viszonylatban egyedülálló gótikus ikerszentélyes templomot.

Tájegység:
Aggtelek és Cserehát
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
42.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Boldva – História völgy kapuja – 3794 Boldva, István Király út (Boldvai focipálya)

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Borsodszirák – helyi értékek gazdag tárháza

A korábbi kasznár házban kialakított bemutatóhelyen nem csak megtekinthetitek, hanem fel is próbálhatjátok a hagyományos sziráki népviselet ruhadarabjait. Emellett bepillantást nyerhettek a térség hagyományos hímzéskultúrájának a világába is. Érdemes megtekinteni a Bartók Emlékszobát is, ahol a Bartók relikviák megtekintése mellett, a zene-sarokban bele is hallgathattok a mester remekműveibe.

Tornaszentandrási katolikus templom

A római katolikus templom a falu szélén, egy dombon emelkedik. Egyediségét a kettős („iker”) szentélye adja, ám megtekintésre érdemesek a nagy falfelületen fennmaradt freskók is. A templom mellől pazar kilátás nyílik a Bódva felső völgyszakaszára.

Bódvaszilasi imaösvény

Nemcsak egyszerű falusétára hívja az ide látogatót a falu közössége. Az útvonal végigjárásával szinte belekóstolhattok egy gazdag hagyományokkal és színes múlttal rendelkező, tradicionális falu múltjába és jelenébe. A természeti és épített környezetben tett séta során kihelyezett igék segítenek az egyéni elcsendesedésben. Az imaösvény a Bódvavölgyi Református Zöldút egyik állomása.