Túrainfó

Ez a gyalogos körtúra feltárja előtted a Vasi-Hegyhát természeti, építészeti, vallási és történelmi kincseit. Vasvárról a szőlőhegyen keresztül visz ki az utad, majd a pácsonyi szőlőhegyen át elérkezel Győrvárra, ahol egy gyönyörű Makovecz-faluház köszönt, valamint a Győrvári Kuruc Emlékpark, mely a győztes győrvári csatának állít emléket. A 74-es utat keresztezve egy apró faluba érsz, ahol a népi építészet kiemelkedő értéke, a Hegyhátszentpéteri Tájház udvarán pihenhetsz meg. A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült lakóház, amelynek különlegessége a szíves, tulipános mintájú, festett, faragott deszkaoromzat. A tájház gyakran ad otthont kézműves programoknak, hagyományőrző eseményeknek, amikor az udvaron található kovácsműhely is megtelik élettel. Ezután a takaros borospincékkel tarkított petőmihályfai kisparcellás szőlőhegyen bandukolhatsz tovább. A kismákfai szőlőhegyen keresztül visszajuthatsz Vasvárra, ám mielőtt a városközpontba érsz, ne hagyd ki a Szentkút-kápolnát és az ahhoz vezető úton található stációkat, valamint a Csónakázó-tó körüli sétányt, ahol a benyúló félszigeten található Kígyókirály szobra emlékeztet a Feneketlen-tó legendájára, Vasvár egyik legrégebbi történetére.

Tájegység:
Vasi-hegyhát
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
28.5 km
Időigény:
7 óra

Megközelítés, útvonal

Megközelítés: Vasvár személyautóval a 8-as főúton vagy a 74-es úton közelíthető meg, emellett vonattal akár Szombathely, akár Zalaegerszeg irányából könnyen elérhető.

Kiindulási pont: 98000, Vasvár Március 15.tér 5. szám

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Szőlőhegyek világa

A térségre jellemző kisparcellás szőlőhegyek egykor a lakosság legfőbb életterei voltak. A szőlőművelés, a gyümölcsészet és a népi építészet emlékeit ma is őrzik a Vasi-Hegyhát szőlőhegyei. Sok helyen ma is aktív gazdálkodás folyik, és van, ahol új funkciót kaptak a több száz éves pincék, így a kirándulók akár meg is szállhatnak egy ilyen pinceapartmanban. A szőlőhegyekről nyíló varázslatos kilátás és a hangulatos kis kápolnák, amilyet például Petőmihályfán is láthatsz, könnyen maradásra bírják a látogatókat.

Mindszenty bíboros szülőfaluja

1892-ben Csehimindszenten született Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország utolsó hercegprímása. Szülői házát emlékházzá alakították, ma a Terror Háza Múzeum „A magyarok lelkiismerete – Mindszenty József” című kiállításának ad otthont. A településen Mindszenty bíboros keresztelő és újmisés temploma is megtekinthető, valamint egy keresztút, amelyen Mindszenty kálváriája is látható.