Túrainfó

Fedezd fel, milyen sokszínű a hét dombra épült történelmi kisvárost övező természeti környezet! Erdők, mezők, rétek és állatok mellett visz az út a Kismákfa nevű városrészhez, majd egy kedves erdészház, madárcsicsergés, színek és illatok követnek, míg elérsz a petőmihályfai kereszteződéshez. Ha kedved tartja, csodáld meg a kilátást a szőlőhegyről, vagy haladj a kijelölt úton a Vasvári Sánc irányába. A középkori Katonák útja átvezet a Vaskapu alatt, mely a X-XI. századi hatérvédelmi építmény rekonstruált szakasza, ahol hajdanán Árpád-kori királyaink is jártak. A Vaskapu Parkerdőn áthaladva történelmi tanösvényt járhatsz végig, megismerheted a gyepvasércfejtés, a kohászat rejtelmeit, illetve láthatsz egy középkori mintájú földkunyhót is. Hamarosan visszaérsz Vasvár belterületére, ahol az Árok-hegy és a Kisköves-hegy hangulatos épületei szegélyezik utadat egészen a belvárosig. Érdemes elsétálnod a Csónakázó-tóhoz, ahol megismerheted Vasvár egyik legrégebbi és egyben legismertebb legendáját, a Feneketlen-tó történetét, illetve a félszigeten magasló Kígyókirály szobrát is megnézheted. A Csónakázó-tavat elhagyva sétálj egyet a Szentkútnál, ami egy ősi búcsújáróhely.

Tájegység:
Vasi-hegyhát
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
14 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

Megközelítés: A 8-as számú főútról vagy Zalaegerszeg irányából a 74-es főúton közelíthető meg a kiindulási pontként szolgáló vasvári piactér.
Autóbusszal Zalaegerszeg és Szombathely, illetve Körmend irányából közlekedő járatokkal érheted el.
Vasúton is megközelíthető Vasvár, a Szombathely-Zalaszentiván vonalon közlekedő szerelvényekkel.

Kiindulási pont: 9800 Vasvár, Március 15. tér 6.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Jeli Arborétum

A szemkápráztató rododendronjairól híres varázskert immár lombkorona-tanösvénnyel is várja látogatóit. Legszebb pompájában májusban, pünkösd környékén láthatod, amikor a rododendronok virágba borulnak. Az igazi növénykülönlegességek mellett gazdag állatvilággal is találkozhatsz a kertben. A Koponyás-patak völgyében, az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látogatók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, ahol számos mamutfenyő is található.

Hegyhátszentpéteri Tájház

A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült lakóház, amely a környéken korábban elterjedt festett, faragott, faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A ház vályogból és téglából épült, legértékesebb része a már említett szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzat. Az udvaron gémeskút és kovácsműhely is áll, ahol gyakran bemutatót is tartanak.