Szőlőhegyi barangolások az ezer apró csoda földjén (VHR 1 túra)

Túrainfó

A túra során felfedezhetjük Vasvár városát, a hangulatos középkori kisvárost, valamint a közvetlen környezetében fekvő falvakat, az ott fellelhető paraszti világot, megismerjük az őshonos magyar állatfajokat és az itt oly népszerű szőlőhegyek világát és a műemlék présházakat. Az útvonal jelölt, erdei úton halad, így a természet közelségében elfeledhetjük a hétköznapok gondjait, átadhatjuk magunkat a madárdalnak, a fények és árnyékok játékának. A Vasi-Hegyhát domborzatából adódóan dombos, így a táj változatossága, a dombhátakról nyíló kilátás könnyen elvarázsolja a látogatót.

A vasvári indulást követően földes erdei, mezei utakon Alsóújlakra, majd az ország elhíresült varázskertjéhez, a Jeli Arborétumhoz jutunk. Május-június környékén százával virágoznak az illatos rhododendronok, amit vétek lenne kihagyni. Miután megcsodáltuk a Jeli Varázskert szépségeit, az oszkói, az olaszfai, a pácsonyi és a petőmihályfai szőlőhegy százéves fái és apró pincécskéi/présházai várnak ránk. Útközben a kora középkori határvédelem egyik fontos emlékét a Vasvári Sáncot is megmászhatjuk, ahol a Vaskapu alatt hajdan a kereskedők és a magyar haderők is áthaladtak. Vasvárra visszaérve a középkori Vas vármegye történelmi emlékeit ismerhetjük meg vagy csobbanhatunk a kisváros termálfürdőjének hűsítő vizében is.

Tájegység:
Vasi-hegyhát
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
50.5 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Vasvár személyautóval a 8-as főúton vagy a 74-es úton közelíthető meg, emellett vonattal, akár Szombathely, akár Zalaegerszeg irányából könnyel elérhető.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Vasvár középkori történelme

A Vas megyei kisváros történetéről számos emléket őriznek a Vasvári Múzeum gyűjteményei. Itt található a hazai Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, amelynek helyszíne nem véletlen, hiszen a múzeum a legrégebbi ma is álló kolduló rendi kolostorépületben áll. Vasvár középkori emlékeit a város lakott területein kívül is érdemes keresni, hiszen néhány kilométerre a belvárostól egy rekonstruált középkori sánc részlet is megtalálható.

Hegyhátszentpéteri Tájház

A műemlékegyüttes fő eleme az 1891-ben épült lakóház, amely a környéken korábban elterjedt festett, faragott, faoromzatú lakóházak egyetlen, eredeti helyén fennmaradt példánya. A ház vályogból és téglából épült, legértékesebb része a már említett szíves, tulipános mintájú festett, faragott deszkaoromzata. Az udvaron gépeskút és kovácsműhely is áll, ahol gyakran bemutatót is tartanak.