Túrainfó

A Vasi-Hegyhát területén fontos búcsújáró- és zarándokhelyekre lelhetsz. Ha kíváncsi vagy, milyen régészeti leletek kerültek elő az egykori Szent Mihály-templom feltárásakor, keresd fel hazánk legrégebbi, ma is álló koldulórendi kolostorát, a vasvári domonkos kolostort, amelyben a Helytörténeti Múzeum is működik. A domonkos kolostor épületében – a rendtörténeti gyűjteménnyel együtt – kapott helyet a város helytörténeti gyűjteménye és a középkori megyetörténeti kiállítás.

Vasvárról tovább haladva Oszkóba érkezel, ahol Szent Orbán, a szőlőművesek védőszentjének napját ma is Hegyi Vigadalommal ünneplik a helyiek. Nagyon hangulatos megfigyelni a különböző korok keveredését: egymás mellett láthatod az 1800-as évek elején épült zsuppfedeles boronapincét és a 20. század ötvenes éveib, téglafalú, korszerű pincéket.

A túrát Csehimindszenten zárhatod, a barátságos hegyháti településen, ahol a katolikus egyház egyik legismertebb 20. századi alakja, Mindszenty József bíboros született, aki az utolsó hercegprímás volt Magyarországon. A szülői házban ma múzeum és kiállítótér várja a látogatókat. A festői szépségű környék erdői, mezői, szőlőhegyei bőséggel adnak lehetőséget a túrázásra, kikapcsolódásra.

Tájegység:
Vasi-hegyhát
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
14 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

Vasvár személyautóval a 8-as főúton vagy a 74-es úton közelíthető meg, emellett vonattal akár Szombathely, akár Zalaegerszeg irányából könnyen elérhető.

Kiindulási Pont: Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény, 9800 Vasvár, Kossuth út 1.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Jeli Arborétum

Európa egyik legszebb arborétumát Dr. Ambrózy-Migazzi István gróf hozta létre. Az igazi növénykülönlegességek mellett gazdag állatvilággal is találkozhatsz a kertben. A rododendronjairól híres varázskert immár lombkorona-tanösvénnyel is várja a látogatóit. A Koponyás-patak völgyében, az erdészek által kialakított tájövezetek részen a látnivalók a világ 10 különböző erdőrészletét ismerhetik meg, ahol többek között számos mamutfenyő található, illetve a japán erdőfolt bambuszokkal.

Őshonos Állatpark, Alsóújlak

Az őshonos állatok megismerése különleges program lehet kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az Alsóújlak határában lévő gazdaság a mangalicától a bivalyon át a szürkemarháig sokféle állatnak szolgál otthonául. A gazdaságban vágott és készített árut kóstoló formájában is kipróbálhatod, sőt a termékek meg is vásárolhatók.