Túrainfó

Kirándulj egyet a Kelet-Mecsek vulkánmezőin! A túra so­rán meglátogatod a Máré-várat, amely egy középkori lovagvár, bejáratánál egy három fejű sárkánnyal, amire fel is mászhatsz! A várat nemrég felújították, és egy remek interaktív kiállítás és filmvetítés is vár, ha idelátogatsz. A lépcsőkön felmászva a várfalról csodás panoráma nyílik a végtelen erdőkre és a Kelet-Mecsekre. Tovább túrázva hegyeket-völgyeket keresztezel, és eljutsz a Hidasi-völgy­be, amely az egyik leglátványosabb szakasza a túrának. Megcsodálhatod az egyik leglátványosabb képződményt, a Csurgót, ahol egy másik kis patak hat méter magas vízesés­ként hullik alá, mohos sziklákon csurog le a Hidasi-völgy pa­takjába. A meszet szállító víz cseppkőszerű alakzatokat hozott létre itt, melyek érdekes látványt nyújtanak.

A túrán több helyen is megtöltheted a kulacsodat finom forrásvízzel (Gödör-forrás, Baglyas-forrás, Csurgó-forrás, Iharos kút, Vár-kút). Utad során egy másik varázslatos völgy­be – a Síngödörbe, a Szederindás kúthoz is leereszkedsz. A Síngödör-völgyben jelzett turistaút vezet, de ez nemcsak egy kellemes erdei séta a patakparton. Sokkal több annál! Megszámlálhatatlan patakátkelés, keskeny, csúszós ösvények, séta a patakban, a köveken lépkedve, kidőlt fákon átmászva. Kalandoroknak kötelező! A Várvölgyet az Iharos kútnál éred el, innen szép bükkösön át, kanyargó ösvényen zárod a körtúrát, és térsz vissza a Máré-várhoz.

Tájegység:
Mecsek-Villány
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
8 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

A 6-os számú főúttól Hosszúhetény felé kanyarodva Zobákpusztán keresztül haladva, és az útról lekanyarodva, egy erdészeti úton éred el a Máré-várat. Tömegközlekedéssel is elérhető a vár, Pécsről közvetlen járattal juthatsz el a Magyaregregy, Vár-völgyi buszmegállóba, ahonnan 1,5 km séta a parkoló.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Mini Zoo Komló

Családias környezetben, barátságos, szelíd állatokkal várják az érdeklődőket. Állataik többségét megsimogathatod, sőt akár meg is sétáltathatod, meg is etetheted. A mini állatkert 2016 októberében nyitotta meg kapuit, közel 60 állatfaj 150 egyede lakik náluk.

Szászvári Várkastély

A mesésen felújított Szászvári Várkastély a középkori pécsi püspökök ritka épségben ránk maradt vára.  A várban található interaktív, kreatívan kialakított kiállítóterekben a történelemtudomány “csodák palotáját” rendezték be.