Kajaktúra Európa Amazonasán, a Dráva alsó szakaszán

Túrainfó

Evezz egyet Európa egyik legtisztább vizű folyóján a Dráván! Találkozó Szaporcán, az Ős-Dráva Látogatóközpontban. Innen busz visz a Vejti kikötőbe. Hatalmas fekete nyárfák között békés kis tisztás, néhány paddal az ártéri vadonban, gyönyörű rálátással a folyóra ez a Vejti kikötő. Vízreszállás előtt a túravezető tart egy kis eligazítást a szabályokról, arról, hogy mire kell figyelni egy esetleges borulás esetén, hogyan kell a hajót kormányozni stb. A csapat együtt halad a túravezető vezetésével többnyire a bal parthoz közelebb, mert a jobb part már Horvátországhoz tartozik. A hegyekből a síkságra érő víz lelassul, ezért itt a folyó széles, hatalmas kanyarokat és szigeteket alkot, többször elágazik. Ha elég magas a vízállás egy-két holtágba is be tudsz kukkantani, a túra bedőlt fák között kacskaringózik. Európa egyik legtisztább vizű folyóján evezhetsz, amely UNESCO bioszféra rezervátum lett 2021-ben. A Magyarországon előforduló halfajok kétharmada megtalálható a folyóban. A part mentén zöld függönyként látható a Dráva szinte áthatolhatatlan ártéri erdeje, olyan ez, mint egy igazi ősvadon, háborítatlansága magával ragadó. Néha hófehér homokpadok emelkednek ki a vízből. A túra a drávaszabolcsi hídnál ér véget: a hajókat felpakolva az utánfutóra visszatérhetsz a látogatóközponthoz. A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Tájegység:
Mecsek-Villány
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
20.5 km
Időigény:
7 óra

Megközelítés, útvonal

Személygépkocsival Pécsről Harkányon keresztül (58-as út) Sellye irányában, majd Kémesnél tábla jelzi – Ős-Dráva Látogatóközpont – itt kell balra letérni, és Szaporcán át a Fekete-víz hídján átkelve érünk a látogatóközponthoz.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Rongyszőnyeg szövés Szaporcán

A gyönyörűen felújított szaporcai cifra házban kialakításra került egy közösségi tér, ahol, ha kedved és időd engedi, kipróbálhatod a szőnyegszövést.