Túrainfó

A túra Pécs belvárosából indul, első szakasza a rendkívül látványos Orfűi kerékpárúton halad, Remeterétig folyamatosan emelkedve, majd Orfűig hosszas gurulással. Állj meg egy frissítőre a malmoknál, ahol három különböző malomtípussal ismerkedhetsz meg. Orfűn rengeteg látnivaló és program vár: a barlangászattól elkezdve a Sárkányhajózáson át a SUP-ig mindent kipróbálhatsz. Innen tekerj át Abaligetre egy nagyon szép, látványos úton, csodálatos kilátással előbb a Pécsi-tóra, majd a túloldalon a völgyben megbúvó festői Abaligetre. Miután leértél a faluba, ne hagyd ki a cseppkőbarlangot, és a Denevérmúzeumot sem! A barlang 466 méteres főága gyalogosan kényelmesen bejárható, óránként induló barlangi túravezetés keretében. A barlangtól a Nyugat-Mecsek szép erdei útjain először a Pécs fénykorához hozzájáruló uránbánya elhagyott üzemeihez, majd a Petőcz-puszta kis haranglábához vezet az út. Innen először Kővágószőlősre, majd Cserkútra érkezel, ahol egy freskóíról is híres Árpád-kori templomot láthatsz. A Mecsek zöldút vonalát követve jutsz vissza Pécsre. Ezt a túrát a Duna-Dráva Nemzeti Park e-bike-jaival is megteheted, túravezetővel szervezett körülmények között.

Tájegység:
Mecsek-Villány
Nehézség:
Nehéz
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
59 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Személygépkocsival Budapestről az M6-os autópályán, vagy a 6-os számú főközlekedési úton. Vonattal és autóbusszal ugyancsak könnyen elérhető: a pécsi főpályaudvarról a 33-as helyi járat visz fel a Tettyére.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Barlangásztúra Orfűn

Kalandos overálos barlangtúra a Trió-barlangban. A barlang a Mecsek-hegység egyik legjelentősebb víznyelőbarlangja. Hatodik leghosszabb (240 m), és harmadik legmélyebb (55 m) barlang a térségben. A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága. Szűk kúszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők megannyi variációja fellelhető benne.

Cserkúti Macsek Malom és Műhelyház

Az országban talán egyedüliként eredeti helyén megmaradt kukoricamalom, amely a legkisebb malom is egyben. Napjainkban múzeumként üzemel, illetve kézműves foglalkozásokat, bábelőadásokat is szerveznek itt. A malmot 1889-ben építették, és az 1960-as évekig működött. Mind a malomszerkezet, mind az épület az eredeti állapotának megfelelően lett helyreállítva 2021-ben. Előzetes bejelentkezés szükséges!