Két napos vízitúra a Körösökön

Túrainfó

Ha igazi kalandra vágysz, válaszd a kétnapos vízitúrát a Körösök völgyében! Első nap Békésről Köröstarcsáig evezhetsz egy kanyargós szakaszon, ahol megérezheted a Kettős-Körös igazi hangulatát. Bár sok kanyarulatát lemetszették, a folyó megőrizte vadregényességét, kanyarívei valódi ékszerei a tájnak. A túra második napjának úticélja a gyomaendrődi szabadstrand lesz, de ehhez már a Hármas-Körösön lapátolhatsz. A gyomaendrődi kiszállónál pedig akár tekerve is visszajuthatsz Békésre, a vízitúra kiindulópontjára.

Túránk a békési kishajó kikötőnél indul a Kettős-Körösön, amely a város északi határában becsatlakozó Élővíz-csatorna torkolatától veszi fel eredeti, vadregényes medrét. Vízbecsúszott, hód-rágta öreg fák, szárnyat bontó halászmadarak, drágakőként előcikázó jégmadarak kísérik utunkat szinte amazonasi érintetlenségben egészen Körötarcsáig, ahol sátrazási, tisztálkodási, bográcsozási, áramfelvételi lehetőség gondoskodik az alapvető infrastruktúráról.

Másnap tovább folytatjuk az utunkat és 7 folyamkilométert megtéve, a Sebes-Körös becsatlakozása révén a tekintélyes medertestű Hármas-Körös születéséhez érünk. Egy tágasabb vízi környezetben haladunk tovább, a partok messzebb kerülnek, a kanyarívek és a holtági átmetszések során keletkezett egyenes szakaszok egyaránt nagyobb léptékűvé válnak.

A Hármas-Körösön 12 folyamkilométert megtéve érjük el végcélunkat, Gyomaendrőd települést, ahol a szabadstrandnál tudunk kilépni kenuinkból.

Tájegység:
Körös-vidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
40 km
Időigény:
13.5 óra

Megközelítés, útvonal

Békést gépkocsival Budapest felől az M44-es, majd Békéscsaba felől a 47-es főútról lehet megközelíteni.
Budapesttől Békéscsabáig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Békésig menetrend szerinti távolsági buszjárattal.
Gyomaendrődről Budapestig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

A Körösök leghatalmasabb fája

A Kettős- és Sebes-Körös torkolatától 1 kilométerre a Hármas-Körös bal partjában nyíló hullámtéri csatornán kijuthatunk a Békéscsaba Sporthorgász Egyesület Félhalmi-holtágnál üzemeltetett kishajó kikötőjéhez és horgásztanyájához, ahol büfészolgáltatás vehető igénybe. Egy rövid sétával felkereshetjük a Körösök leghatalmasabb fáját, egy 10 méter törzskerülettel rendelkező nyárfamatuzsálemet.

Erzsébet Ligeti Lombkorona Sétány és Kilátó – Gyomaendrőd

A több mint 1000 méter hosszú, különleges kialakítású tanösvény, a kiemelkedő attrakciót jelentő 15 méter magas kilátóval egyedi betekintést enged a lombkorona világ életébe. Egyedi, új technológiák és interaktív szemléltető eszköz révén mutatja be a természet értékeit, biztosítja a szabadidő élményszerű eltöltését.