Túrainfó

Békéstől Mezőberényig a Körösön evezni majdnem olyan, mintha Dél-Amerikában lennél! A túra előtt nézz be a Békési Szilvapálinka Centrumba, aztán töltsd meg a gyomrod egy jó békési étteremben. Ha jóllaktál, szállj vízre a békési kishajó kikötőnél, csorogj le a Kettős-Körös legszebb kanyarulatain, és fedezz fel minden fordulónál egy újabb csodát! Hosszúfoknál tarts egy kis szünetet, és nézd meg a gőzüzemű szivattyútelep muzeális jelentőségű műszaki berendezéseit a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum területén. Ezután már a mezőberényi kiszálló következik, ahonnan akár vissza is tekerhetsz Békésre.

A békési kishajó kikötőnél vízre szállva egy ideig a folyószabályozások grandiózus kubikos munkájával kialakított mesterséges kettős-körösi medren haladunk. A város északi határában becsatlakozó Élővíz-csatorna – egykori Fehér-Körös meder – apró, de romantikus torkolatától a Kettős-Körös felveszi eredeti medrét és vadregényesen kanyargóssá válik. Magaspartok, vízbecsúszott, hód-rágta öreg fák, lépten-nyomon szárnyat bontó halászmadarak, drágakőként előcikázó jégmadarak kísérik utunkat szinte amazonasi érintetlenségben. A hullámtéri erdő vadszőlővel futott magas, zöld növényfalai között csak az imitt-amott előbukkanó Körös-gát, Hosszúfok égbenyúló téglakéményei adnak támpontot arra vonatkozóan, merre is járhatunk. Mezőberényi kiszállónknál szolgáltatói szervezéssel akár tekerve is visszajuthatunk Békésre a Kettős-Körös gátján, de ellenkező irányba indulva Mezőberénybe is elkalandozhatunk.

Tájegység:
Körös-vidék
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
9 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Békést gépkocsival Budapest felől az M44-es, majd Békéscsaba felől a 470-es főútról lehet megközelíteni.
Oda: Budapesttől Békéscsabáig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Békésig menetrend szerinti távolsági buszjárattal.
Vissza: A mezőberényi hídtól szolgáltatói szervezéssel vissza Békésre vagy Mezőberénybe, utóbbi településről vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal átszállás nélkül Budapestre.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Medvefejes-tó

A Kárpát-medence egykor hatalmas kiterjedésű vizes területeiből mára kevés maradt. Ezek közül is különleges adottságaik miatt a szikes tavak mind védettnek számítanak Magyarországon. A mezőberényi Medvefejes-tó is ilyen szikes tó, amely körül megmaradt a mocsári növényzet és az összefüggő nádas. Olyan különleges madárfajok élnek itt, mint a gulipán, a nádi sármány vagy a kanalas gém. A tó a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozik, körülötte tanösvény húzódik, amelyet érdemes bejárniuk a kíváncsi madárbarátoknak. Nevét a tó madártávlatból jól látható alakjának köszönheti.

Népi Kulturális Ökocentrum és Tájház

A tájház bemutatja a tájegységre jellemző belső térkialakítási szokásokat és a paraszti kultúra tárgyi emlékeit, amelyek révén bepillantást nyerünk a régen élt emberek mindennapjaiba. A tájház előzetes bejelentkezés alapján látogatható.

Petőfi-emlékmű

Petőfi Sándor többször is járt Mezőberényben, Orlay Petrics Soma rokon-barátjánál. A Kettős-Körös bal parti hídfőjénél utolsó látogatását emlékmű hirdeti: „Ezen a helyen volt a rév, ahol Petőfi 1849. július 18-án átkelt a Körösön, hogy Bem seregéhez csatlakozzon.”