Túrainfó

Szentes eldugott kis szegletében az épített környezet és természet kéz a kézben jár. A túra kiindulópontja a Kurca-hídnál lévő Dózsa-ház / Jupát Túrabázis. A Csongrádi úton kiépített kerékpárút vezet a Tisza folyó árvízvédelmi töltéséhez, amelyen Csongrád felé megy tovább a túra. A széles tiszai hullámtérben évszázados fűz- és nyárfamatuzsálemek, felröppenő szürke gémek, hófehér kócsagok fokozzák az idillt, miközben az út észrevétlenül átfordul a Tiszába torkolló Hármas-Körös hullámterébe. Varázslatos hangulat fogad az Antal-tavi horgásztanyánál, a Hármas-Körös gátkoronája mentén és az egykori Bökényi duzzasztóműnél. A gát egyik oldalán ártéri erdők, a másikon végeláthatatlan szántók közt tekerhetsz. Különösen szép innen a kilátás tavasszal repcevirágzáskor vagy nyár elején, amikor hullámoznak a szélben a búzatáblák.

Ha bátrabb vagy, az egykor élő vízfolyásként ismert Kurca-főcsatorna zsilippel üzemeltetett „forrását” jelentő szivattyúknál térj le a gátról, és nézd meg a környék első vasbeton vízépítési műtárgyának, az 1905-1907 között létesült bökényi vízlépcsőnek a romjait, amely az egykor Körösöket járó Bökény vontató motorhajó emlékét is őrzi. A kitérő és/vagy egy rövid pihenő után a közúthálózatot összekötő bekötőúton indulj vissza Szentesre, a 45121-es majd a 4516-os közúton.

Tájegység:
Körös-vidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
31.5 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Szentes az M5-ös autópályán, majd Kiskunfélegyháza, Csongrád irányába a 451-es főút mentén közelíthető meg. A túra kiindulási pontja Szentes, Dózsa-ház Túrabázis. Innen indul a kerékpárút, majd 32 kilométer után ide tér vissza. A Túrabázis 500 méterre található Szentes központjától.

Tömegközlekedéssel: Budapesttől szolnoki átszállással Szentesig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Bökényi duzzasztó romja

A Bökényi duzzasztó megmaradt osztószigete és zsilipcsatornája érdekes látvány. A vízlépcsőn egykor 1000 tonnás uszályok is áthaladhattak. Európa első vasbeton vízépítési műtárgyát a Hármas-Körös 5,6 folyókilométerében 1905-1907 között építették azzal a céllal, hogy Békésszentandrásig lehetővé tegye a hajózást, és a folyószakasz mentén biztosítsa az öntözéshez szükséges vizet.

Koszta József Múzeum – Szentes

A múzeum névadójának több, az Alföldhöz köthető festményén kívül gazdag helytörténeti kiállítás is várja az idelátogatót. Ráadásként a Fridrich Fényírda, a maga nemében egyedülálló fényképészeti múzeum is megéri, hogy szánj rá egy kis időt.