Mecsek-Villány

Áttekintés

Tudtad?

  • 197 méterrel, a Misina csúcsán álló pécsi tévétorony Magyarország legmagasabb épülete.
  • A Mecsekben óriásokkal és sárkányokkal is találkozhatsz, ha felfedezed a mecseki óriások kincskereső játékát.
  • A Dráva felkerült az UNESCO bioszféra rezervátumainak listájára, ugyanis ez hazánk legtisztább vizű folyója.

Baranya, a magyar mediterrán vidék

A Mecsek és a Villányi-hegység növény- és állatvilága annyira egyedi, hogy ezt máshol nem találod meg: valaha a Mecsek térsége a trópusokon helyezkedett el, és dinoszauruszok taposták e tájat. A Mecsek legnépszerűbb települése Orfű, nemcsak tavairól és könnyűzenei fesztiváljáról híres. A térség fővárosát, Pécset és a fölé magasodó hegyeket akár gyalogosan, akár kétkeréken is bejárhatod, számos kulturális felfedeznivaló színesíti utadat. A Mecsektől délre található a Villányi-szigethegység, amelynek napfényes lejtőin már a kelták is bort termeltek. Érdemes részt venned egy dűlőtúrán, és fedezd fel a toszkán hangulatot árasztó borvidéket! Még délebbre innen a Dráva sík vidéke csábít kerékpározásra kiépített kerékpárútjaival, az EUROVELO 13 nyomvonalán, és evezni hív a Dráva vízi világa.

TOP látnivalók

Ferde-vízesés

Az Óbányától, a „magyar Svájc”-tól Kisújbányáig vezető szakasz talán a legszebb része a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának. A két település között egy rendkívül látványos, patakos völgy húzódik, ahol olyan csodák láthatók, mint a Ferde-vízesés vagy a Csepegőszikla. Kóstolhatsz itt helyben nevelt pisztrángot, és felmászhatsz a gyönyörű panorámát biztosító Óbányai kilátóhoz is.

Tovább

Ördögárok

Az Ördögárok Villány egyik legkiemeltebb területe, egy déli kitettségű völgykatlan, egészen egyedi, meleg és magas páratartalmú mikroklímával, ahonnan izgalmas, díjnyertes vörösborok származnak. A komoly szakértelemmel betelepített dűlő látványa az ázsiai rizsteraszokat idézi: amerre a szem ellát rendben tartott szőlősorok, teraszok láthatók felkúszva a domboldalakra.

Tovább

Orfűi tavak

A négy tóból álló tórendszer minden korosztály érdeklődésének eleget tesz. Ez a pécsiek „Balaton”-ja, ahova hétvégenként a családok közösen járnak fürdőzni, kikapcsolódni. A Mecsek mesterséges „tengerszemei” egyaránt várják a vitorlázás, a SUP-ozás, a szörfözés, az evezés, a horgászat, a lovaglás és a kerékpározás szerelmeseit, de lehet itt barlangászni, vagy éppen sárkányhajózni is – télen pedig korcsolyázni. Itt található hazánk egyik legjobb ma is működő malom-múzeuma is.

Tovább

Zsongorkő-kilátó

A Zsongorkő a Mecsek egyik legszebb természetes kilátópontja 540 méteres magasságban, amihez a Mecsek Egyesület elsőként épített korlátot. Innen lenyűgöző a panoráma egészen a Dráva síkjáig, tiszta időben a szlavón Papuk-hegység vonulatai is látszódnak. A közelben található, változó méretű vöröses sziklaképződmények, a Babás-szerkövek a helyi monda szerint két egymással versengő gazdag cserkúti család megkövesedett esküvői menetét rejtik.

Tovább
Fotó: csodalatosmagyarorszag.hu

Zengő-kilátó

A Mecsek legmagasabb pontján néhány éve épült az új kilátó, amelynek tetejéről tiszta időben akár a Badacsony, a Drávát kísérő ártéri erdők és a horvátországi Papukhegység is látható. Ide azonban nemcsak a páratlan kilátásért érdemes ellátogatni; itt él a világ bánáti bazsarózsa-populációjának 90%-a is. Ha látni szeretnéd a pompás virágokat, időzítsd május elejére a Mecsek tetejének meghódítását!

Tovább

Ezt kóstold meg!

Medvehagymás gomolya

Orfű egyik jellegzetes gyógy- és fűszernövénye a medvehagyma, melyet Herke Anna és családja is felhasznál medvehagymás sajtjaikhoz úgy, mint a medvehagymás gomolyához is. A jellegzetes buci alakú, savanykás ízvilágú finomság medvehagymával megfűszerezve nyers tehén- és kecsketejből készül, hagyományos recept alapján. A friss sajtokat fogyaszthatjuk olívaolajjal és friss kenyérrel, de akár grillezhetjük is. A medvehagyma enyhén fokhagymára hasonlító íze miatt a gomolya sült zöldségekhez is kiváló csemege.

Medvehagymás bigyó

Mecseki különlegesség: a medvehagyma levirágzása után megmaradt bibét sós vízben áztatják, kimossák és forró savanyúságlével felöntik. A terméket dunsztolással tartósítják, mesterséges adalékanyagokat és különféle tartósítószereket nem tesznek hozzá. A dunsztolás eredményeként akár évekig is eláll. Pár hét érés után szendvicsre, pástétomos kenyérre, salátákba, túróba és szendvicskrémekbe is teheted.