Körösi karika – Békéscsaba–Gyula kerékpártúra

Túrainfó

Túránk Békéscsabáról, a Széchenyi ligetből indul az Élővíz-csatorna mentén. Az évszázados árnyas fák között kanyargó, közel 300 évvel ezelőtt kézzel ásott csatorna mellett remek bicikliút vezet Gyula belvárosáig, ahol pihenésképp megállhatunk megnézni a gyulai várat és benézhetünk az ország egyik legpatinásabb régi cukrászdájába, a híres Százévesbe.

Felfrissülve folytatjuk utunkat a Fekete-Körös partján fekvő Gyula-Városerdő felé, ahol kiváló homokos fövenyével hívogat a szabadstrand. Továbbkerekezünk a Körös gátján a mályvádi erdő felé. A folyó kanyarulatai mentén fűz-nyár és tölgy-kőris-szil ártéri erdőket láthatunk. Őszi napokon igazi színkavalkád az erdő, nyáron pedig mély zöld színével nyugtatja a szemet. Némi szerencsével a ritka fekete gólyát is megpillanthatjuk.

 

 

 

 

 

A Körös-gát tetejéről tiszta időben messzire látni, a távolban felsejlik az Erdélyi-szigethegység vonulata is. Végigjárjuk a Fekete-Körös zabolátlanul kanyargó, erdőmelléki folyását, amely az ország egyik legkevésbé szabályozott folyószakasza: szinte minden kilométeren 90 fokot kanyarodik. A változatos élőhelyek sok-sok növény- és állatfajnak adnak otthont. E tájék kocsányos tölgyei és vadkörtefái a Körös-vidék ősi tölgyerdőinek maradványai. A bányaréti őstölgyes érintetlen matuzsálemei igazi genetikai rezervátumként őrzik az ősi növényfajokat.

Száraz időben a határ menti Körös-szakasz is végigjárható megfelelő kerékpárokkal, de a túrát lerövidíthetjük, ha a piros sáv túrajelzést követve az erdőből fordulunk vissza Gyula irányába. A mályvádi erdőt megkerülve begurulunk Gyulaváriba, ahol megpihenhetünk a kastély mellett, majd az utolsó 20 kilométeren hazagurulunk a már ismerős Gyula–Békéscsaba bringaúton az árnyas fák között, ahol nyáron a sűrű lombok között bizony hamarabb sötétedik.

Tájegység:
Körös-vidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
66.5 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

Békéscsaba, Széchenyi liget

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont

A központ épületében kiállítások mutatják be a Nagy-Sárrét vidékét és a környék jellegzetes, szigorúan védett, nagy testű madarát, a túzokot, amelyből ezen a tájékon több mint 500 példány él. A külső bemutatóhelyeken magyar őshonos állatfajok láthatók testközelből, többek között magyar szürke marha, bivaly, rackajuh, mangalica sertés és különböző baromfifajták. A központ mellől indul a másfél kilométeres Réhelyi tanösvény, amely a helyi puszták állat- és növényvilágát mutatja be.