Békés-Doboz kerékpárkörtúra a Libás tanya érintésével

Túrainfó

Pedálozz körbe Békés határában, és ismerd meg a Kettős–Köröst, kóstold meg a békési pálinkát, szilvalekvárt vagy egy jó libás finomságot! A túrát egy korty pálinkával indíthatod a helyi Pálinka Centrumban, majd Békést elhagyva kelj át a Kettős-Körösön, amely 1856-58 között grandiózus kubikusmunkával létrehozott mesterséges mederágy. Áttekerve a zeneművészet szellemi fellegváraként jegyzett Tarhos településen, a vésztői elágazásnál fordulj Doboz felé, ahol a közútról letérve felfedezheted a Libás-tanya kuriózumot jelentő tanyasi élmény- és látványvilágát. A tanyai kitérő után Dobozra érve megismerkedhetsz az öntözéses zöldségtermesztéséről híres Wenckheim dinasztia történetével. Egykori kastélyuk ma általános iskola, de a mögötte húzódó maradványparkban a kastélykorszak egyetlen eredeti pompájában megkímélt örökségei, a Szent Kereszt-kápolna és a Wenckheim-kripta csodálható meg.

A túra utolsó szakaszán a békéscsabai útról fordulj Békés felé, haladj el az Ógerlai-monostor természettől elhantolt alapfal-romjait rejtő Ógerlai-Nagykovácsi-erdő mellett, majd Békésre érve a ma Élővíz-csatornának nevezett kacskaringós egykori Fehér-Körös medrét követve érkezel vissza a belvárosba.

Tájegység:
Körös-vidék
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
38.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Békést gépkocsival Budapest felől az M44-es, majd Békéscsaba felől a 470-es főútról lehet megközelíteni.

Tömegközlekedéssel Budapesttől Békéscsabáig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal, Békéscsabáról Békésig menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Sámson vár

Sámson és Doboz között, a Sarkad-Remetei-erdőben található a Sámson vár rekonstruált kaputornya, ahová jelzett gyalogos túraútvonal visz. Az 1700-as évek végén itt állt Árpád-kori földvárnak a legenda szerint egy Sámson nevű táltos volt a lakója, akinek kedvesét a törökök kergették halálba. Sámsont a bosszú élete végéig vezérelte, és a megölt törökök kincsét kedvesének vársánc alatt lévő sírja köré ásta, halmozta.