Túrainfó

Ismerd meg a Hármas-Köröst tekerés közben! Szarvasról a mezőtúri kompátkelőhöz érve, a gátkoronán balra indulva, kiérsz a Hármas-Körös mentén húzódó árvízvédelmi töltésre, ahol bepillanthatsz a hullámtér élővilágába, megnézheted a halastavakat, és ha szerencséd van, hazánk legnagyobb ragadozómadarával, a királyi röptű rétisassal is találkozhatsz. Tovább haladva eléred a Körösök legnagyobb vízi létesítményét, a műemlék jellegű Békésszentandrási Duzzasztó és Hajózsilip területét.

Közvetlenül a duzzasztómű után a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös visszacsatlakozási pontjához érve a gáton bal kéz felől megtekintheted a hatalmas holtág víztömegét egykor a Körösbe visszaemelő műemlék jellegű gőzszivattyútelepet. Békésszentandrást az alvógáton legurulva a Holt-Körös partján álló nyaralók mellett elhaladva éred el. A Szarvas-Békésszentandrási Holt-Körös az ország ötödik legnagyobb állóvize, amely alapvetően meghatározza Szarvas városképét is. Szarvasra a 44-es főút mellett, a Körösvölgyi kerékpárúton juthatsz vissza.

Tájegység:
Körös-vidék
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
16 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Szarvas Budapestről az M5-ös autópályán, majd az M44-es főút mentén közelíthető meg.

Tömegközlekedéssel: Budapesttől mezőtúri átszállással Szarvasig vonattal vagy menetrend szerinti távolsági buszjárattal.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Bolza-kastély

Szarvason két szép kastély is áll, amely a város történetében fontos szerepet játszó Bolza családhoz köthető. Az elsőt Bolza József építtette 1810 körül a Holt-Körös partján, klasszicista stílusban. Az olasz származású, korábban a bécsi császári udvarban testőrködő Bolza gróf házasság révén került magyar földre, felesége Batthyány Anna volt. Ők kezdték el kialakítani a város szélén a grófnőről elnevezett ligetet is, amelyet később unokájuk, Bolza Anna örökölt meg. Ő a férjével, Csáky Albin oktatási miniszterrel együtt 1908-ban kis kastélyt építtetett a ligetben. Ez a Csáky-kastély, amely ma is a szarvasi Anna-liget éke.

Tessedik Sámuel Múzeum

Modern kiállítási tematikával, teljesen új belső környezettel várja az érdeklődőket a Szarvasi Tessedik Múzeum. Három különböző, mégis nagyon érdekes témakör vár: egyedi régészeti leleteket és Tessedik Sámuel életművét bemutató kiállítás, Domán Imre néprajzi tematikájú gyűjteménye, illetve az a játékiállítás, amelynek keretében az eredeti Tévémaci, Mirr–Murr, a kandúr és más relikviák is megtekinthetők.

Szarvasi Szárazmalom

Az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalmát a Bolza család építtette 1836-ban szlavóniai ácsokkal. Meghajtása igaerővel, lóvontatással történt. A malom 1972-73-ban restaurálásra került, majd 2010-ben újra működőképessé vált. A nyáron előre meghirdetett őrléseket kézműves és egyéb programok kísérik, ezen kívül tárlatvezetés várja a közönséget a nyitvatartási időben.

Szarvasi Vízi Színház

A helyi városvezetés ötlete alapján épült meg 2011-ben a Holt-Körös festői környezetében Magyarországon egyedülálló építészeti csoda, a Szarvasi Vízi Színház. A finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum ötvözetét idéző nyári játszóhely minden nyári este kulturális programokkal várja a szarvasiakat és a városba látogató turistákat.