Túrainfó

Hosszúhetényt elhagyva indul a túra a kék háromszög jelzésen. Az út mellett, szinte a túra kiindulópontján találod a Kőmorzsoló Óriást, amely a baranyai mondavilág legismertebb, kb. 3-4 méter magas fából készült alakja. Innen szép bükkösökön át vezet az út egyre meredekebben felfelé a Mecsek legmagasabb hegycsúcsára, a 682 méter magas Zengőre. Itt, a Kelet-Mecsekben található a bánáti bazsarózsa világon fellelhető teljes állományának 90%-a. Április második felében nyílik ez a különleges, bíborpiros színű virág, érdemes ekkor idelátogatnod. A Zengő tetejére érve felmászhatsz a 2020-ban épített, 22 méter magas hétemeletes kilátóba, ahonnan tiszta időben a Badacsonyt, a Drávát kísérő ártéri erdőket és a horvátországi Papuk-hegységet is láthatod. Innen nagyon meredek út vezet a sárga jelzésen Püspökszentlászlóra, egy kb. 50 fős erdei faluba. A falucska békés, világtól elzárt mesebeli település, egy püspöki kastéllyal és kápolnával, ősi arborétummal, amit előzetes bejelentkezéssel meg is látogathatsz. A falu egyetlen utcáján vezet tovább a turistaút: kedves kis parasztházak és szép kilátás kísér. Püspökszentlászlóról az út visszavezet a kiindulópontra.

Tájegység:
Mecsek-Villány
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
7.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

A 6-os számú főútról Hosszúhetény felé kell letérni, innen már csak 8 km a falu végében lévő parkoló. Tömegközlekedéssel Hosszúhetény központjáig utazhatsz, Pécsről vagy Pécsváradról induló távolsági buszokkal. A falu központjától a túra kiindulópontja kb. 2 kilométer.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Kövestetői-kilátó

Az építmény 458 méter magasan helyezkedik el a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzet határában, Hosszúhetény és Komló-Zobákpuszta között. Ha szemlélődésre és nyugalomra vágysz, 14,6 méter magasról gyönyörködhetsz a Duna kölkedi ágától a Szársomlyón át a Villányi- és Papuk-hegységig húzódó területben, továbbá a Nyugat-Mecsek nagy csúcsaiban: a Misinában és a Tubesben is.

Pécsváradi vár

A Pécsváradi Élményvárban múzeum, szálloda és étterem is üzemel. Az épület egy hajdani erődített monostor, falai között korábban a pécsváradi bencés apátság működött, a török kiűzése után uradalmi központként használták. A földszinti kápolna altemplomának apszisában található freskó Árpád-kori művészetünk egyik legkorábbi emléke (1158).