Túrainfó

Jártál már a „magyar Svájcban”? Így hívják a német nemzetiségű Óbányát, ahonnan a Kelet-Mecsek legismertebb és egyik legszebb túrája indul. Kiindulópontja Óbánya, amely sváb lakosai miatt „magyar Svájc”-ként is ismert. A tiszta, rendezett falu nagyon közkedvelt a turisták körében, autóval nem is lehet behajtani, azt a falu szélén lévő parkolóban hagyhatod. Az utad a falu belső határában a pisztrángos tavaknál kezdődik, a kék jelzés egy bővizű patak kisebb-nagyobb zuhatagai, vízesései mentén halad. Az Óbánya és Kisújbánya között húzódó völgy a Kelet-Mecsek legismertebb és egyik legszebb patakos völgye. Olyan természeti csodákat láthatsz itt, mint a Ferde-vízesés, amely nevét arról kapta, hogy a kréta kori vulkanizmus hatására kibillent üledékes mészkőrétegen valóban ferdén zubog le a patak vize, vagy a Csepegő szikla, amelynek belseje egy mini cseppkőbarlang. A következő állomás Kisújbánya: a kis település belső része autómentes, erre tábla is emlékeztet.

A település 250 éve épült, lakói szinte tökélyre fejlesztették a vályogépítés tudományát: a templomon kívül az összes épület ebből épült. Innen felfelé visz az út egy gyönyörű réten át a gerincre, amely tavasszal kosboroktól ékes, majd a Somos-hegy nyergéből leereszkedik a fenyvesek csöndjében megbúvó Réka kunyhóhoz, ahol szomjadat az Etelka-forrás vize oltja. Tovább haladva Óbánya irányába felmászhatsz a Belátó kilátóra is. 356 méteres magaslatáról pazar a kilátás az egyutcás kis település fehéren sorakozó házaira.

Tájegység:
Mecsek-Villány
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
14.5 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval: A 6-os főközlekedési útról Mecseknádasdról leágazva a 169. kilométernél térj jobbra az óbányai országútra, ami bevisz Óbányára. Parkolás a falu elején a kijelölt parkolóban!

Tömegközlekedés: autóbusszal Pécsről, Mecseknádasdról, Bonyhádról.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Máré-vár

A Máré-vár egy kicsi, romantikus lovagvár a Mecsek hegység északi, vadregényes rengetegében, 340 méter magas, meredek, erdős hegycsúcson. A túra során Kisújbánya felől közelíthető meg, onnan egy mindössze 7 kilométeres kitérőt jelent a gyerekeknek kiváló programot nyújtó felújított erődítmény, ahol sárkányokkal, koboldokkal, boszorkákkal is találkozhattok.