Túrainfó

A Palkonyai pincesorról indulva visz fel az út a Szent Bertalan kápolnához, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Fekete-hegyre, Palkonyára, de elláthatsz egészen a Mecsek hegyvonulatáig is. A szőlőtőkékkel körbebástyázott kápolna ideális helyszín az elcsendesedésre, imára, szemlélődésre. Varázslatos hely. Innen először a szőlők között sétálhatsz, precízen kialakított és művelt szőlősorok között, dombok és völgyek között visz az út. Majd beérsz az erdőbe, és egy gyönyörű löszös szurdokvölgyön keresztül közelíted meg a Vylyan Pincészet teraszát, ahol ismét csodálatos panorámában és egy felejthetetlen borkóstolóban lehet részed. A Kéktúra útvonalán, a „borzsongás” úton haladj tovább, a Fekete-hegy (341m) oldalában, amely a Villányi-hegység keleti végén található szinte elbújva a nagyjából 100 méterrel magasabb Szársomlyó mögött. Nevét is elhelyezkedéséből kapta, mert bizonyos napszakokban a Szársomlyó árnyékot vet rá. Ezen az úton haladsz egészen a Nagyharsányi Szoborparkig, illetve a panoráma sétányig, amelyről nagyszerű a kilátás a környékre. A villányi pincesort végigjárva, majd a vasútállomásra lesétálva végül vonattal tudsz visszatérni Palkonyára.

Tájegység:
Mecsek-Villány
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
14 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

Palkonya Pécstől 25 kilométerre, dél-keleti irányba található. Tömegközlekedéssel busszal és vonattal is elérhető, a pécsi vasútállomásról vagy buszállomásról, átszállás nélkül.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Palkonyai Pincesor

A Palkonyai műemlék pincesor, a Villányi borvidék talán legszebb pincesora, amit a társaihoz hasonlóan az 1700-as években betelepített német nemzetiségű lakosok építettek. Palkonya dombos-völgyes fekvésével és természetközeliségével rendkívüli adottságokkal rendelkezik.

Villánykövesd Pincesor

Villánykövesd nevezetessége a turisták kedvenc helye, festők és fotósok gyakori témája a háromszintes pincefalu. A védett, műemlék pincesor az ország egyik leglátványosabb műemlékegyüttese. A pincék jellegzetes színes kapui egész évben nyitva állnak a látogatók előtt, megtekintheted a borfeldolgozás éppen aktuális munkafázisait, szerszámait, megízlelheted a gazdák és a természet munkáját dicsérő borok zamatát.