Túrainfó

Ezt a nagyon könnyű túrát családoknak és kezdőknek is ajánljuk! A túra előtt a szaporcai Ős-Dráva Látogatóközpontnál van a találkozó, ahol a túravezető fogadja a résztvevőket, és kiosztja a felszereléseket. Innen rövid séta vezet a kiindulópontra, amely vízállástól függően vagy a szaporcai hídnál vagy a cúni duzzasztónál lesz. A vízre szállás előtt a túravezető egy rövid bevezetést tart az evezés technikájába, és elmondja a biztonsággal kapcsolatos információkat. Első esetben folyásiránnyal megegyezően indul a túra a Dráva torkolatáig (5km), ahol kikötés után fürdeni is lehet. Kevés víz esetén pedig folyásiránnyal szemben, a baranyahídvégi híd irányába. Itt kicsit nehezebb a kikötés, viszont talán még gazdagabb a madárvilág: jégmadár villan a víz felett, szürke gém, kócsag, néma rétisas kering a magasban. A Fekete-vízen sodrásra nem kell számítanod, a víz szinte áll, és nemcsak a madárvilág, hanem a vegetáció is rendkívül buja, a vízinövények között is nagy a változatosság. Vízitök, tündérrózsa, békatutaj, és rendkívül sokféle mocsári gyökerező hínártársulás kerül útközben a szemed elé. Baranyahídvég felé egyre szűkül a folyócska, időnként kifejezetten kalandosan, ügyeskedve sikerül átjutni a sűrű, buja növényzeten. A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Tájegység:
Mecsek-Villány
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
5 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Személygépkocsival Pécsről Harkányon keresztül (58-as út) Sellye irányában, majd Kémesnél tábla jelzi – Ős-Dráva Látogatóközpont – itt kell balra letérni, és Szaporcán át a Fekete-víz hídján átkelve érünk a látogatóközponthoz.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Dráva élővilága tanösvény

A Dráva élővilága tanösvény madárgyűrűző állomásán megismerkedhetsz az ártér jellemző madaraival, a madárgyűrűzés jelentőségével és módszereivel. A madárgyűrűzésben jártas szakember vezetésével zajló foglalkozást oktatótermi előadás, valamint a látogatóközpont interaktív kiállítása egészíti ki.