Pécs nevezetességei – ismerd meg Pécs belvárosát e-bikeon!

Túrainfó

A 10 kilométer hosszú kerékpártúra Pécs egyik központi teréről, a Kossuth térről indul. A téren lehetőséged van közösségi kerékpár, úgynevezett PécsiKE kölcsönzésére, amely elektromos rásegítéssel rendelkezik, így könnyedén suhanhatsz vele Pécs meredekebb utcáin is. Kerékpárra pattanva a város főtere, a Széchenyi-tér felé indulsz, ahol az első látnivaló már messziről látható. Ez Pécs ikonikus épülete, a Dzsámi. Tovább tekerve nyugati irányban a Séta téren ne hagyd ki a Cella Septichora freskóit, amely UNESCO Világörökségi helyszín – és mivel a föld alatti bemutatóhelynek üveg teteje van, ezért felülről is meg tudod nézni! Innen hangulatos – macskaköves utcácskákon gurulva érinted a Vasarely Múzeumot, ami a turisták egyik kedvence. Keleti irányba gurulva elhagyod a belvárost, és a Zsolnay Kulturális Negyedbe érsz, ahol színes cserepek, magas gyárkémények és vörös téglaépületek különleges hangulata fogad. Nézd meg a Boltok Utcáját, és válassz valami egyedi kézműves terméket Pécsről, vagy készíts egy közös képet a különleges kültéri porcelán oroszlánokkal. Tovább tekerve a város egyik legjobb cukrászdájába, a Trüffelbe is érdemes betérned: a hangulatos kertrészben egy finom sütemény biztosan jól fog esni. Az elfogyasztott kalóriákra most szükség is lesz, mert innen egy erős kaptató vár rád a Havi-hegyre, még az is lehet, hogy néhol egy kicsit tolni fogod a biciklit, de megéri a fáradságot! A Havas Boldogasszony templomhoz érve az Év mandulafájáról készíthetsz egy szép fotót, és a csodás panoráma is el fog varázsolni. Innen a Tettye-térre gurulsz tovább, majd a Magaslati úton Pécs egyik legszebb utcáján tekerhetsz. Egy hosszú és meredek lejtő után hamarosan ismét eléred a belvárost. A várost körülvevő fal mentén tekerve a Barbakán nevű bástyánál visszatérsz a centrumba, innen pedig pár perc múlva a kiindulópontra, a Kossuth térre érsz.

Tájegység:
Mecsek-Villány
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
9 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

A túra kiindulópontja Pécs, Kossuth tér, ami tömegközlekedéssel vagy autóval is megközelíthető.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

 

Jakováli Hasszán dzsámi és minaret

Kevesen tudják, de a Pécs főterén álló dzsámi mellett van egy másik is a városban, amely ugyan kisebb, de sokkal autentikusabb. Az egyetlen ilyen épület hazánkban, amelynél a dzsámi és a hozzá csatlakozó karcsú minaret majdnem változatlan formában maradt fenn.

Tettye-patak forrása

A Tettye park alján, egy kis téren található Pécs egyetlen működő malomkereke, amelyet a forrás vize táplál és forgat. A téren érdemes kicsit elidőznöd, Pécs régi hangulatát, szűk dimbes-dombos utcáit és sikátoros, lépcsős utcáit is felfedezheted. A Vince utcán haladj tovább, ahol az utca szintjén kanyarog végig a Tettye-patak.