Túrainfó

Ez az Erdőbényéről induló kerékpártúra a szőlők, a Bodrog és a kultúra találkozásáról szól. Erdőbénye borászatai igazán híresek, sőt, még egy különleges bortrezor is található itt a föld alatt. Érdemes eltekerned a Hello Wood fantáziadús installációihoz is, melyeket építészhallgatók helyeztek el a Zemplén különböző pontjain. Az útvonal mentén az egyik legizgalmasabb a Szegilongi Parafa, ami egy borozó terasza, és ahonnan a kanyargó Bodrog és a zempléni hegyvonulat látszódik a szőlők tövében megpihenve. Ha szeretnéd, a kerékpártúrát itt összekapcsolhatod egy rövid vízitúrával: a Szegi Vízibázistól kenuba szállva felfedezheted a Bodrog páratlan szépségű érintetlen világát is. A bringatúra következő állomása Olaszliszka. Itt találod a Holokauszt emlékfalat, amely a korábban 500 főt is befogadni képes zsinagóga helyén áll. A településsel szinte egybeolvadt Vámosújfalunál, kanyarodj Tolcsva irányába ahol az úgynevezett Kincsem kastély áll, de ezen kívül is több kastély és kúria, valamint híres borászatok várnak. Innen szőlők határában, alacsony forgalmú úton gurulhatsz vissza Erdőbényére.

Tájegység:
Tokaj-Hegyalja és Bodrog völgye
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
24 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval Miskolc felől a 37-es úton, vonattal Erdőbénye megállóhely.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Szegi pince és bormúzeum

A Tokaj Kereskedőház alakította ki Szegi és Szegilong határában, a Hatalos-hegyen nemcsak a Tokaji borvidék, de egész Kelet-Közép-Európa legnagyobb borospincéjét. Az öt kilométernyi, kétszintes pincerendszer négy, több száz éves, föld alatti kőporbányát köt össze. A pincében jelenleg 5400 darab tölgyfa hordó található, felső szintjén kapott helyet a bormúzeum. A Tarsovits terem külön egysége a pincének, amely öthajós elrendezésével 3500 hektoliter bor érleléséhez biztosít optimális környezetet.

Mulató-hegy, Erdőbénye

A Mulató-hegyen található Magyarország egyik legnevezetesebb ásvány-érdekessége. A Mulató-hegy a földtörténeti miocén kor közepe táján létrejött lakkolit képződmény, ami úgy keletkezett, hogy a földkéreg mélyebb régióiból elinduló magma nem érte el a felszínt, hanem közvetlenül alatta megrekedt, és az itteni idősebb üledékes kőzeteket megemelte. A Mulató-hegyet hazánk legszebb és legszabályosabb lakkolitjának tartják, amelyen megfigyelhető, ahogy a riolittufa az újraolvasás következtében perlitszerű kőzetté alakul át.

Hello Wood installációk

A fából készült különleges installációk a borvidék épített és természeti környezetével való párbeszéd mellett a helyi közösségeket is megszólítják. A 2019-es alkotások többek között Szegilong határában, Vámosújfalu egyik csendes utcájában, Erdőbényén és Olaszliszkán találhatók, Tolcsván pedig kettővel is találkozhatsz.