Túrainfó

A tökéletesség és a béke érzése támad benned, amikor a tokaji borvidék panorámaút kilátópontjainál tekinteted a szelíden hullámzó tájon pásztázik. Az újonnan kijelölt túraút teljes hossza egy 90 km-es útvonalra fűzi fel a településeket, és a borvidék két Sátor-hegyét, azaz Abaújszántót és Sátoraljaújhelyt kapcsolja össze. Az út a kultúrtáj egyedi vonásait mutatja be, gyönyörű panorámapontokat érint, miközben dűlők között, erdőkön és hegyi réteken át vezet végig. Lenyűgöz, és szerelembe ejt Tokaj-Hegyalja iránt. A panorámaútnak ez a már elkészült, első, 32 kilométeres szakasza csali; vissza akarsz majd térni, hogy teljes hosszában bejárd. Abaújszántóról indul, és kezdetben erősen emelkedve délről kerüli a Sátor-hegyet. Felérve a tetőre, a Szerencsi-dombság és a környező falvak csúcsai ragadják meg képzeletedet: vajon mit rejt Golopon a Somos- és Kassa-hegyek alja, és a Monokhoz közeli „háromszázasok” – a Szentes és Nyíries – teteje? Vágj neki a nemesi kúriákat felvonultató Tállya, a zsidó emlékeket őrző Mád és a kincses Bodrogkeresztúr felfedezésének. A „harmincas” túra végén, ajándékként megérdemelsz egy korty bort a legjobb fajtából egy különleges helyen. Közép-Kelet Európa legnagyobb borospincéjét ugyanis éppen Szegiben találod, ahonnan vonat visz Szerencsre, majd akár Abaújszántóra.

Tájegység:
Tokaj-Hegyalja és Bodrog völgye
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
8 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont: A Kálvária kezdőpontja, 3881 Abaújszántó

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Keresztúri Kincsestár, Bodrogkeresztúr

A Községháza pincerendszerében berendezett kiállítás bemutatja a keresztény Bodrogkeresztúr több, mint 800 éves történetét. Elrepít a régmúltba: a helyi mítoszok világába és az itt élt őskori emberek tűzhelyéhez is; bemutatja az egykori mezőváros történelmét, kultúráját, természeti értékeit és híres régészeti leletanyagait.

Encsy György Tokaj-Hegyalja Földtani Gyűjteménye, Tállya

Tokaj-Hegyalja és a Zempléni-hegység ásványait, kövületeit, illetve földtani ritkaságait mutatja be a gyűjtemény, amely az Encsy család 1749-ben épült gyönyörű, barokk stílusú, boltíves kapubejáratú családi házában tekinthető meg.

Gólyavédelmi Központ, Bodrogkeresztúr

Bodrogkeresztúr a leggólyásabb települése hazánknak, ezt a községet választják a legtöbben fészekrakásra ebből a madárfajból. Évente mintegy 30 pár tér vissza ide a hosszú tél után, és foglalja el a zömmel villanyfákon lévő fészekkereteket. Ezért is találó helyszín a falu egykori zsinagógája, amely helyet ad a 180 négyzetméteres interaktív tárlatnak. A kiálltás megismerteti a látogatókat az emberhez legközelebbi életteret választó madarakkal, a gólyákkal. Az épület udvarán egy madárvédelmi berendezéseket felvonultató tanösvény és egy óriási, fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktábla teszi még élménydúsabbá a látogatást.

Bodrogzugi kenutúra

Az első közös családi vízitúrának biztonságos és kalandos helyszíne lehet a Bodrogzug. Hazánk legnagyobb érintetlen árterülete egy csodavilág: hangulatos csatornáin tündérrózsák közt evezhetsz el a madárfigyelő toronyig. A Bodrog és a Tisza által ölelt szelíden mocsaras, ligeterdős területen ritka madárfajok költenek a fakoronákon, amelyek áradáskor mint bokrok kandikálnak ki a vízből. Életre szóló élmény csatornáin csendben siklatni a kenud és felfedezni izgalmas vízivilágát. A Bodrogzug birodalma a több ezer hektáros Tokaj–Bodrogzug Tájvédelmi Körzet részeként az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, és csak engedéllyel látogatható. A túraszervezésben, a kenu- és kajakbérlésben is segítenek a Tokaji Vízitúra Központban, ahonnan csak fél órát kell felfelé evezni a Bodrogon, hogy megtaláld a Bodrogzug rejtett bejáratát.

Szirmay-Waldbott Kastély Látogatóközpont, Tolcsva

A kétszáz éves épület elődjének alapkövét 1694-ben rakta le Szirmay András, majd hat egymást követő Szirmay és két Waldbott is tulajdonosa volt a kiváló adottságú Várhegy-dűlő birtokának. A kastély tárlatai magyarázatot adnak arra, hogy miért választották az arisztokraták Tokaj-Hegyalját lakhelyükké, és hogyan élték fényűző életüket. Látogatóközpontként gyakran ad otthont kulturális és közösségi rendezvényeknek. Egyik főszervezője az évek óta megrendezett Tolcsvai Borfesztiválnak.

Hélia-D Herba-Kastély Gyógynövény- és Szépségközpont, Tolcsva

Az 1659-ben épült barokk kastélyt ma is áthatja a nemesi Szirmay és a Dessewffy család eleganciája. A kozmetikumok összetevőiről a kastélyt körülölelő gyógynövényes kertben tudhatsz meg többet, majd elkészítheted saját tokaji aszús arckrémedet vagy furmintos szappanodat szakértői útmutatás mellett a jól felszerelt kozmetikai műhelyben. Az interaktív kiállításon a magyar kozmetikatörténetbe is bepillanthatsz. A kastély pompás könyvtára és női lakosztálya pedig az egykori nemesi lakók sok szépséget rejtő életébe engednek betekintést. Hangulatos reneszánsz boltívek alatt Hélia-D bolt és kistermelői ínyencségeket is tartogató kávézó-borozó várja a kozmetikumok és a tokaji borok szerelmeseit.

Rákóczi-kúra, Tállya

A Tállya központjában álló kora barokk stílusú Rákóczi-kúria az 1670-es években épült. Gerendás mennyezetével, vastag, hófehérre meszelt falaival, díszített kőkandallóival és -ajtókereteivel a szálláshelyként működő épület II. Rákóczi Ferenc korát idézi. A hoteltől a legtöbb pincészet gyalogszerrel is könnyen elérhető.

Palkó Borok, Abaújszántó

Dűlőtúrázz Abaújszántón, a történelmi Kassaváros dűlőben, és tölts el egy kellemes pikniket a szőlőben tokaji borokkal! A Palkó házaspár által kínált boros programokon testközelből ismerheted meg a Tokaj-hegyaljai szőlőfajtákat, a borvidék páratlan természeti kincseit. Egyeztess előre időpontot, ők pedig telerakják a piknikkosarat a boraik mellé illő kovászolt kenyérrel, mártogatósokkal, sajtokkal, sonkával, kolbásszal és egy kis meglepetés ízelítővel a kertükből.