A Dereszla kincsétől az Áldó Krisztusig / Hegyaljai borangolás a dűlőkön

Túrainfó

A Nagykopasz-hegy lábánál található két települést, Bodrogkeresztúrt és Tarcalt köti össze ez a túraút, amely kisebb gyerekekkel is kellemesen bejárható. Kezdd a túrát épített kincsek felfedezésével azon a vidéken, amelynek földje értékes arany ékszerleletet rejtett majd 3000 éven át. A Dereszla kincsének történetét megismerheted és másolatukat megtekinteted a túra kiindulópontján, a Keresztúri Kincsestárban. Az egykori mezőváros, Bodrogkeresztúr építészeti és kulturális értékeit audioguide segít felfedezni. Túrád érinti az Árpád-kori – később a gótika stílusára átépített – római katolikus templomot, amelynek feltárása a közelmúltban fejeződött be. Freskói és sírjai régészeti szempontból is különlegesek. A domboldalban a falu felé kanyargó út elhalad a Füleky- és Máriássy-kúria mellett, és felkúszik egészen a zsidó temető szomszédságában lévő kilátópontig, ahonnan gyönyörű panoráma fogad a Bodrogra és a távolban húzódó Zemplénre. A települést elhagyva a Nagykopasz szőlőterületein és erdőin át visz az út a tarcali Áldó Krisztus-szoborig és a mellette kéklő tengerszemig. A panorámapontból szerpentines, levendulabokrokkal kísért gyalogút vezet le a faluba. Két temploma egymás mellett épült, gyönyörű templomkertjeikben érdemes egy kört tenni, mielőtt az Andrássy Kúriát megkerülve utad a hegy oldalában körbefutja a csúcsot, majd visszavisz a gólyák kedvenc Bodrog-parti falujába.

Tájegység:
Tokaj-Hegyalja és Bodrog völgye
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
18.5 km
Időigény:
4.5 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont: Keresztúri Kincsestár, 3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth u. 85.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Gólyavédelmi Központ

Bodrogkeresztúr a leggólyásabb települése hazánknak, ezt a községet választják a legtöbben fészekrakásra ebből a madárfajból. Évente mintegy 30 pár tér vissza ide a hosszú tél után, és foglalja el a zömmel villanyfákon lévő fészekkereteket. Ezért is találó helyszín a falu egykori zsinagógája, amely helyet ad a 180 négyzetméteres interaktív tárlatnak. A kiállítás még alaposabban megismerteti a látogatókat az emberhez legközelebbi életteret választó madarakkal, a gólyákkal. Az épület udvarán egy madárvédelmi berendezéseket felvonultató tanösvény és egy óriási, fából faragott gólyafigurákkal játszható sakktábla teszi még élménydúsabbá a látogatást.

Bodrogkeresztúr App

…avagy bodrogkeresztúri településmustra. Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével településnéző sétát tehetsz, miközben megismered a több, mint 800 éves, csodálatos település valós története mellett valamennyi meséjét és legendáját.