Szatmár-Beregi kerékpáros örökségtúra

Túrainfó

A Szatmár-Beregi örökségtúra, a Felső-Tisza-vidék legszebb és legautentikusabb tájait, a beregi Tiszahátat, a Szatmári és Szamosháti területeket köti össze. Egy 230 kilométeres három napos vonaltúrába sűrítettünk mindazt, amit a Felső-Tisza-vidék epicentrumából, a Szatmár-Beregi régióból látnotok érdemes. Ezen a vidéken nem kell tartanod a fárasztó hegymenetektől vagy meredek lejtőktől.

A túra Kelet-Magyarország legnagyobb vasúti csomópontjából Záhonyból indul, végig táblázott nyomvonalon halad a Tisza és a Szamos aszfaltozott gátjain egészen Csengerig, a Felső-Tisza-vidék legdélebbi településéig, onnan pedig visszakanyarodik Fehérgyarmatra, ahol újra vonatra szállhattok. Az útvonal a 32. és 33. számú jelzett túraútvonalon halad keresztül Záhony-Tiszaszentmárton-Lónya-Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Tarpa-Tivadar-Nagyar-Szatmárcseke–Túristvándi-Kölcse-Sonkád-Csaholc-Vámosoroszi-Nagyszekeres-Jánkmajtis-Csegöld-Szamosbecs-Csenger-Szamostatárfalva-Szamosújlak-Cégénydányád-Fehérgyarmat települések érintésével. A navigációval nem lesz gondotok, hiszen végig táblák fognak segíteni benneteket a tájékozódásban. Szállásokat az első nap a Beregben Vásárosnamény-Tákos-Csaroda-Beregdaróc közötti területen, a második nap a Szamos-menti területek kapujában Fehérgyarmat-Jánkmajtis-Cégénydányád háromszögben érdemes keresnetek. A túra során elképesztő mennyiségű és lélegzetelállítói szépségű freskó, kazettás mennyezet, díszített középkori templom, népi építészeti emlék, irodalomtörténeti emlékhely, bájos kis vidéki kúria, vulkánok, lápok, természetvédelmi területek kísérik végig utatokat.

Tájegység:
Felső-Tisza vidék és Nyírség
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
228 km
Időigény:
11.5 óra

Megközelítés, útvonal

Az örökségtúra Záhonyból indul, amely a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Kisvárda-Záhony vonalon közlekedő 100-as és a Budapest-Hatvan-Füzesabony-Miskolc-Szerencs-Tokaj-Nyíregyháza-Kisvárda-Záhony vonalon közlekedő 80-as vasútvonalon egyaránt megközelíthető. Ezeken a szárnyvonalakon gyakran csatolnak kerékpárszállító vagonokat a szerelvényekhez. Akik autóval érkeznek a túrára az M3-as autópályán tudnak Nyíregyházáig menni, onnan pedig a 4-es számú főúton Záhonyig. Mivel ez egy hosszabb vonaltúra, amelynek a kezdő (Záhony) és a végpontja között (Fehérgyarmat) jelentős távolság van érdemes megtervezni, hogy az autó, hogyan fogja követni a csoportot vagy milyen módon fognak a sofőrök visszajutni a kezdőponthoz.

Záhony, vasútállomás

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Bábtava

Amennyiben egy izgalmasabb természetvédelmi területtel szeretnétek megismerkedni, egy távolságban rövid, időben azonban legalább három órás kitérőt jelentő program beiktatásával érdemes felkeresnetek a Csaroda és Gelénes külterületéhez tartozó Bábtavát. A Tisza egykori medrében, erdőkkel körülvéve, a Kárpátok közelségéből fakadó mikroklimatikus viszonyok közepette alakultak ki a dagadólápok a Felső-Tisza-vidéken, amelyek a jogkorszakból származó, nagyjából 9000 éves növénytársulások. Ilyen dagadó lápok a Beregben a Bábtava, Nyíres-tó, Bence-tó, Navat és Zsid-tó, amelyek közül mára csak a Bábtava látogatható. A Bábtava kizárólag a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság szakvezetőivel, előre egyeztett időpontban látogatható.

Móricz emlékház

Ha úgy érzed még egy, hogy a felfedezéseidbe belefér még egy kulturális érték, érdemes lekanyarodni a túra útvonaláról Túristvándi és Kölcse között és ellátogatni Tiszacsécsére, Móricz Zsigmond szülőfalujába. A meredek hajlású, taposott szalmával fedett korhű bútorokkal berendezett házban, ami ma Tiszacsécsén Móricz emlékét őrzi, rengeteg érdekes történetet hallhatunk a 20. századi magyar prózairodalom legjelesebb alakjáról.