Túrainfó

A gyalogtúra a Nyírség szívében található Baktalórántházi erdőrezervátumon halad keresztül Ófehértó és Baktalórántháza között, amely a piros jelzésű Móricz Zsigmond túraútvonal egyik legszebb szakasza, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye leglátványosabb gyalogtúra útvonala.

Az Ófehértón álló római katolikus templom megtekintésével kezdjük a túrát, amelyben az utóbbi évtizedek során páratlan gazdagságban kerültek elő a vakolatok alól középkori freskók, hatalmas kiterjedésben. Kövessük a piros jelzést az Ófehértó-Baktalórántházát összekötő út mellett elterülő erdőn keresztül egészen a Fenyves Hotel parkolójáig, amely Baktalórántháza külterületén található. Végig maradjatok a jelzett erdészeti útvonalon. A Fenyves Hotelnél léphetünk be a baktai tömberdő gyertyános-tölgyesébe, amely a túra legszebb része. Az erdei úton haladva két emlékmű mellett fogtok elmenni (Podmaniczki Géza és Degenfeld Bertha emlékműve és erdészeti emlékmű), végül kilyukadtok Baktalórántháza belterületén. A kisvárosban keressétek fel mindenképpen a római katolikus templomot, amelyet középkori freskók borítanak, valamint a vele szemben álló Dégendfeld kastélymúzeumot. A túra zárásaként nem mindennapi gasztronómiai élvezetekben lehet részünk a Fenyves Hotelben. Az útvonalon Baktalórántházi kezdéssel is tudtok túrázni Ófehértó irányába. Ebben az esetben ha az időtökbe még belefér érdemes a szomszédos Vaja településre is ellátogatni a piros jelzésű Móricz Zsigmond jelzéseit követve Ófehértó és Vaja között.

Tájegység:
Felső-Tisza vidék és Nyírség
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
10 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

A gyalogtúra Ófehértóról, a Baktalórántházi erdőrezervátum déli településéről indul és Baktalántházán ér véget. Ha autóval érkeztek számolnotok kell az autóhoz történő visszajutással, amely gyalogosan növelni fogja a túratávot. A két település között busszal is közlekedhettek, amelyek nagyjából óránként indulnak, illetve vonattal is. Nyíregyházáról a túra indulópontjára és a zárópontjáról a 116-os számú regionális vasútvonalon tudtok eljutni (alacsony járatsűrűségre, nagyjából egy órás menetidőre számíthattok).

4558 Ófehértó, vasútállomás

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Vajai őstó természetvédelmi terület

A mintegy nyolcvan hektár kiterjedésű tó kialakulásának kezdete az utolsó eljegesedés időszakára tehető. Sajnos a tó vízállása az elmúlt évtizedek során fokozatosan csökken. A területet élőhely kínálata és egyedülálló fajösszetétele miatt 1996-ben természetvédelmi területté nyilvánították. A tó legértékesebb részeit továbbra is az úszóláp szigetek jelentik, amelyek számos ritka és védett fajnak nyújtanak életteret.

Vay Ádám várkastély

A Vaján található 17. század elején épült erődített várkastély az Alföld egyik legszebb reneszánsz emléke. A reneszánsz kort idézik a sgraffito díszítésű sarkbástyák és a földszinti lovagterem. Figyelemreméltó az emeleti díszterem mennyezetének Nikápolyi csatát ábrázoló szekko festménye. 1964 óta működik a várkastély falai között múzeum működik, amelynek központi témája a család története mellett a Rákóczi szabadságharc Felső-Tisza-vidéki eseményeinek bemutatása.

Vajai református templom

A település központjában álló 14. században épült igényesen felújított református templom, egekbe szökő négy fiatornyos, zsindelyes tornyával impozáns látványt nyújt. A Vay család egykori kegyúri templomának megtekintésére és a torony megmászására érdemes időt szánni, amely több izgalmas kiállítással várja az érdeklődőket. A templomkertben áll Vay Ádámnak Holló Barnabás által tervezett obeliszkje (síremléke).