Túrainfó

A Duna Esztergom és Szentendre közötti szakasza teli van látványos helyszínekkel. Esztergomból indulva a jobb parton követhetjük a Pilis és a Visegrádi-hegység vonulatait, melyek változatos hegyformákat mutatnak, a folyó bal partján pedig a Börzsöny hegyeit csodálhatjuk meg az itt-ott kibújó sziklaormokkal és meredek, kopár hegyoldalaival. A táj végig ámulatba ejtő. Dömöst elhagyva hamar megpillanthatjuk a Visegrád fölött magasodó fellegvárat, mely hosszasan kísér minket utunkon egészen Visegrádig. Két kikötőpont közül is választhatunk, az egyik a Visegrádi Sportcentrumnál található, a másikhoz a Visegrád-Nagymaros révátkelőt elhagyva érkezel: ez a Visegrádi Csónak és Kishajó Kikötő, a Királyi Palotától nem messze kialakított nagyparkoló mellett.

A folyó ezen szakasza nem rejteget veszélyes, nehéz és technikás részeket, így kis tapasztalattal is szinte bárki teljesíteni tudja a kitűzött távot. Ennek ellenére ajánljuk, amennyiben van rá lehetőséged, hogy elsőként szervezett formában, egy tapasztalt túravezetővel szállj vízre. A víz kiválóan alkalmas evezéshez kenuban, kajakban vagy akár SUP-pal. A folyó mindkét partján találsz kenukölcsönzőket, ahol a szállításban is segítenek, illetve minden szükséges információt a rendelkezésedre bocsátanak.

Ha már eleget eveztél, érdemes a kijelölt strandoknál beiktatni a pihenőket, ahol felfrissítheted magad egy hideg itallal, illetve megmártózhatsz a Duna hűsítő vizében. Fontos, hogy ne a fürdőzők között köss ki! Kijelölt szabadstrandokat Pilismaróton, Zebegényben, Nagymaroson, Dunabogdányban és Szentendrén is találsz.

Tájegység:
Pilis és Visegrádi-hegység
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
25.5 km
Időigény:
8.5 óra

Megközelítés, útvonal

Esztergom, Palkovics-pad: Esztergom egyik mesés partszakaszán találod ezt a faragott, díszes padot. Az Esztergomi-szigeten, a Nagy-Duna sétányon, a Mária Valéria hídtól 500 méterre helyezkedik el, ahol az autódat is le tudod tenni.

Esztergom, Nagy Duna stny., 2500

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?