Túrainfó

A gyermekekkel is könnyen teljesíthető hosszabb séta a kalandos elnevezésű Zsivány-sziklákhoz vezet, csodás erdei környezetben. Dobogókő tetejéről, az Eötvös Loránd Menedékháztól érdemes indulni, hiszen ide érkezik be a busz, illetve autóparkoló is található itt. Végig a piroskörút-jelzésen kell haladni, déli irányba, a település házai között hamarosan jobbra, aztán az utcáról hirtelen az erdőbe térve balra kell tartani. Itt az ösvényt követve, mesebeli fenyveserdőn keresztül érkezel meg a Hideg-lyuknak nevezett helyig, mely egy több méter mély sziklaüreget takar, természetesen jól körülkerítve, nehogy valaki belepottyanjon. Innen már csak pár méter és kezdődik a kaland: megérkeztél a Zsivány-sziklák labirintusához! A hatalmas, andezites sziklaképződmények (a vulkáni múlt tanúiként), mintha a földből nőttek volna ki, sok kis ösvényt hoztak létre, melyeket érdemes bejárni, mielőtt visszatérnénk az ösvényre, mely Dobogókő felé kanyarodik vissza. Utad során érinted még a bájos kis tisztást, a Márton-rétet, ezután pedig az ösvény erősen jobbra tart és meredeken vezet a hegyoldalban, de pár száz méter után már meg is pillantod a település első házait.

Tájegység:
Pilis és Visegrádi-hegység
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
4 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Dobogókőre autóval két irányból (Esztergom vagy Pomáz felől), autóbusszal pedig Pomáz irányából lehet feljutni.

Kiinduló pont: 2098 Pilisszentkereszt, Téry Ödön u. 26.  – Eötvös Loránd Menedékháztól

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Thirring-sziklák

Dobogókő északi lejtőin találjuk ezeket a hatalmas, az idő és a környezeti hatások által megformált, vulkanikus eredetű sziklatömböket. Jelölt turistaút vezet végig a kacskaringós úton a ritkás bükkerdőben, olykor gigantikus gyökérzeteken át, ahonnan több helyen is kibukkan a Duna kéklő szalagja. Több sziklaformációra kitaposott ösvény vezet, érdemes ezeket óvatosan megmászni és élvezni a körülölelő erdő csendjét.

Dobogókői sípálya

Az ország első sípályája 1923 óta várja a síelni vágyókat két, eltérő nehézségű pályájával. Szezonon kívül is érdemes meglátogatni és gyönyörködni az innen nyíló panorámában: szemben nagyrészt a Prédikálószék hegye foglalja el a kilátást, de a jobb sarokban meghúzódik a Duna, balra pedig a Pilisszentlászló felé tartó völgy hasadékát pillanthatjuk meg. A télen a síelők által használt kanyargós szerpentinen gyorsan lejuthatunk a Királykúti-nyeregre, ahonnan a Prédikálószéket is megmászhatjuk.

Rezső-kilátó

A Dobogókői-kilátótól csak egy kilométerre, kényelmes sétaúton érheted el a Tirts Rezső királyi erdőtanácsosról elnevezett, hatalmas andezittömbre épített kilátót. Bár nem a hegy legmagasabb pontján fekszik, mégis innen élvezheted a legteljesebb panorámát a környező hegyekre: alattad a Visegrádi-hegység összefüggő erdei, szemben a Prédikálószék vonulatai, a Börzsöny, a Vadálló-sziklákon túl pedig a visegrádi Várhegy látható.