Túrainfó

A hegyek szerelmese vagy? Akkor ez a túra neked való! Cél a 699 méter magasan fekvő Dobogókő a Dunakanyar legjobb, fogalomtól elzárt kerékpárútjain. Az útvonal kerékpárosok által igen kedvelt, ezért szentelj fokozott figyelmet a jobbra tartásnak! Pilismarótról a zöld kerékpáros jelzést követve indulj el a Malom-patak mentén vezető erdészeti úton. Ligetes és sűrű erdők, valamint kaszálók váltják egymást a kanyargós úton felfelé. Hamarosan elhaladsz a Hoffmann Vadászház mellett, és kis kitérővel kitérhetsz a Pilisszentlélek felett található pálos kolostor romjaihoz. A Két-bükkfa-nyeregnél közútra jutsz, ami felvezet egészen Dobogókőig, ahol frissíthetsz egyet és felkeresheted a menedékház mögötti kilátópontot. Visszafelé, a Két-bükkfa-nyeregnél Pilisszentkereszt felé kezdj ereszkedni, és még a falu határa előtt térj be balra az erdő felé. Ezen a Dobogókövet megkerülő aszfaltozott úton már csak keveset kell törődnöd az erőkifejtéssel, mivel a hegy oldalában szinte végig lefelé haladsz majd. A Királykúti-nyeregnél megint balra tarts, és a dobogókői sípálya után jobbkéz felől fogod megpillantani a Rám-hegyet és a híres Ferenczy-sziklát, mely egyesek szerint a Föld szívcsakrája. Innen már csak a gondtalan suhanás vár rád a nemrégen átadott aszfaltúton egészen vissza, Pilismarótig a sárga kerékpáros jelzés mentén.

Tájegység:
Pilis és Visegrádi-hegység
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
41 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Pilismarót a 11. számú főút mellett fekszik, Budapesttől 50 kilométerre. Menetrendszerinti autóbuszjáratok is érintik.

Pilismaróti Szent Lőrinc-templom

2028 Pilismarót, Köztársaság tér 7.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Pilisszentléleki pálos kolostor romjai

Egyetlen hazai alapítású férfi szerzetesrendünk, a pálosok építették a kolostort Pilisszentlélek apró települése mellett a 13. században, IV. László támogatásával. A korában impozánsnak számító épületegyüttes templomot és kolostort is magába foglalt. Lakói a tatárjárás idején hagyták el a falu környékét, így az építmény lassan elpusztult.

Ferenczy-szikla

Dobogókő alatt fekszik a Rám-hegy, ahol állítólag a Föld szívcsakrája található: sokak szerint energiával tölt fel az itt töltött idő. Különleges élmény várja itt a kirándulókat, hiszen egy gyönyörűen faragott székelykapun keresztül léphetsz át a sziklát övező erdőből ebbe a kőbirodalomba, majd a csúcsot meghódítva jólesőn megpihenhetsz, miközben a lenyűgöző panorámát csodálod.

Rám-szakadék

A Rám-szakadék okkal tartozik az ország legismertebb kirándulóhelyei közé. A vulkanikus kőzetbe vágódott, lélegzetelállító szurdokvölgy mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A különleges sziklamedert természeti adottságai miatt hazánk egyik legnehezebben járható turistaútvonalaként emlegetik, ami miatt a Pilisi Parkerdő 2005-ben létrákkal és korlátokkal könnyítette meg a feljutást.