Túrainfó

A túraútvonal gerincét a Vámosatya-Gelénes közötti közút adja, amely megtétele során három alkalommal térünk le a gerincről (Bockerek-erdő, Büdy várrom, Bábtava). A gyalogtúra Vámosatyáról a Bockerek Vadászházától indul. A Bockerek tanösvényen haladva egy 3 kilométeres erdei túra keretében megcsodáljuk a Bockerek-erdőt, amely a Felső-Tisza-vidék egyik legnagyobb összefüggő maradvány erdeje.

Egészen az erdészsírokig sétálhatunk be, majd forduljunk vissza. Ezt követően keressük fel a falu központjában álló 14. században épült református templomot, melynek fa haranglába szerepel a világörökségi várományos listán. A közutat követve induljunk Gelénes irányába. Vámosatya táblát követően, rövidesen a Büdy várrom irányjelző tábláját fogjátok megpillantani, itt kell jobbra letérni az útról. Az 1540-es években épült apró vár, az 1564-es rendkívül heves ostrom során helyrehozhatatlan károkat szenvedett. Jelenleg zajlik a vár régészeti kutatása, feltárása. A Gelénest elhagyva, Gelénes és Beregdaróc között a kompresszorállomás előtt, egy két kilométer hosszú földúton keresztül tudjuk megközelíteni a Bábtavát, ahol érdemes gumicsizmára váltani. A Bábtava fokozottan védett természetvédelmi terület, egy jégkorszakból származó dagadóláp, amely kizárólag a Hortobágyi Nemzeti Park szakvezetőjével látogatható, így előzetesen mindenképpen szükséges időpontot egyeztetni. Ezt követően visszatérhettek Vámosatyára vagy tovább túrázhattok Beregdaróc, esetleg Csaroda, Tákos irányába.

Tájegység:
Felső-Tisza vidék és Nyírség
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
14.5 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

M3-as autópályán vagy a 41-es számú főúton Vásárosnaményig, onnan közúton onnan közúton Vámosatyáig, amely a túra indulópontja és zárópontja. Vasúttal a 116-os vasútvonalon (Nyíregyháza és Vásárosnamény között közlekedik) juthatunk el Vásárosnaményig, onnan pedig távolsági busszal Vámosatyáig.

4936 Vámosatya, Szabadság út 28.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Tákosi református templom

Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek errefelé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Hogy miért is kapta ezt a nevet, mindenki meg fogja érteni, ha belép ebbe a parányi kis 18. században, sárból, fából és paticsfalból épült templomba. A tákosi templom büszkesége kimagasló művészi színvonalú malomkőre épült szószéke, kazettás mennyezete és faragott padozata.

Csarodai református templom

A Csaronda-patak árteréből kiemelkedő, XIV. század első harmadában épült csarodai református templom Magyarország egyik legismertebb középkori eredetű falusi temploma, amelyet az Árpád-kori templomok mintapéldájaként szokás említeni. A csarodai református templom a mosolygó szentek templomaként híresült el. Ezek a bizánci hatásokat mutató falképek a Felső-Tisza-vidék legkorábbi freskói közé tartoznak.