Túrainfó

Az Öreg-Túrt Magyarország legautentikusabb, leginkább természetközeli vízitúra útvonalának tartják, olyan belépő túraútvonalnak, ahol el lehet sajátítani a vízitúrázást. Az igen keskeny Öreg-Túr vadregényes környezetben, szinte végig fák, burjánzó növények között folyik, ahol nem ritkán kell átemelni a hajót egy-egy beborult fa fölött, amely igazi csapatépítő feladat lesz. A víz sekély, szinte áll, emiatt rendkívül biztonságos. Családok, iskolás csoportok számára kifejezetten ideális útvonal. Általában két napos túra keretében szokták végig evezni Sonkád-Kölcse-Túristvándi közötti szakaszt, de ügyesebb csoportok egy nap alatt is teljesítik.

A páratlan természeti környezet mellett első osztályú műemlékekkel is megismerkedhettek a túra során. A beszállópont Sonkádon van a település külterületéhez tartozó üdülőterületen. Mielőtt útnak indulnátok mindenképpen keressétek fel a sonkádi református templomot, amelynek példaértékű műemléki helyreállítását Europa Nostra díjban részesítettek. Az első megálló Kölcsén a Papp Túrjánál található, ahol kerékpáros és vízitúra központ áll rendelkezésetekre. Kölcsén érdemes megtekintenetek az Öreg-Túr partján álló evangélikus és ettől néhány száz méterre, a település központjában lévő gótikus eredetű református templomot. Ha időtök engedi a Pap-Túrja túraközpontban béreljetek kerékpárt és fedezzétek fel a vidéket. A következő és egyben a túra zárópontja Túristvándi, amely 14 kilométerre található Kölcsétől. Túristvándiban közvetlenül a híres neves vízimalom közelében fogtok lehorgonyozni.

Tájegység:
Felső-Tisza vidék és Nyírség
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
9.5 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Ha autóval indultok útnak, az M3-as autópályáról a rohodi, mátészalkai lehajtónál térjetek le és a 49-es, majd Győrtelektől a 471-es úton haladjatok Fehérgyarmat felé, onnan még 25 kilométer Sonkád. Amennyiben vonattal érkeztek, a 110-es vasútvonal Debrecen-Mátészalka közötti szárnyvonalát, onnan pedig 113-as Mátészalka-Fehérgyarmat szárnyvonalat érdemes igénybe venni, így tudtok Fehérgyarmatig eljutni. Az állomástól még 25 kilométert kell közúton megtennetek, hogy eljussatok Sonkádra.

4954 Sonkád, Sonkádi Református templom, Kossuth utca

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?