Vízitúra a Bodrogon – Szegitől Tokajig

Túrainfó

A Bodrogon tett vízitúránk Szegiből indul, ahol a túrázók számára szálláshelyet, étkezési és főzési lehetőséget, sátorhelyet kínál a turisztikai vízi bázis. Ha Tokajban, túránk végpontján béreltük ki hajóinkat, akkor itt, a bázison tudjuk őket vízre tenni.

A lassú folyású, keskenyen kanyargó Bodrog folyó nagyon biztonságos, így kezdők számára is ideális vízitúraterep. Tavasszal, az áradás idején a Kopasz-hegyről vagy a szegi Vár-hegyről nézve egyetlen, több kilométeres összefüggő vízfelületnek tűnik, amelyből itt-ott fák lombja, bokrok ágai emelkednek ki. A nagy folyószabályozások előtt az Alföld csodás vízi világ volt, ligetes erdők, mocsarak, folyókanyarulatok színes mozaikja. Az ember tájalakító erőfeszítéseinek következtében eltűntek ezek a vidékek – de itt, a Bodrog mentén megmaradt az eredeti arculat.

A folyón való lecsorgást tavasszal kiegészíthetjük egy Bodrog-ártéri túrával. Ehhez engedélyt kell váltanunk, mert az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai limitálják a fokozottan védett területen tartózkodók számát. Az ártéren, elöntött réteken és a fák között evezve varázslatos világot fedezhetünk fel. A morotvák, berkek, ártéri erdők tavasszal és a nyár eleji esőzések után is víz alá kerülnek, az egész táj egy hatalmas vízfelületként ragyog a Zemplén előterében.

Kiemelt értéket képvisel a Bodrogzug madárvilága: ritka ragadozó madarak, számos vízi- és gázlómadárfaj él itt, de az ártér a madárvonulásnak is fontos állomása. A Bodrog Tokajban találkozik a Tiszával. A kisvárosba érkező vendég egyórás sétahajójáratokon csodálhatja meg a Tiszát és a Bodrogot, vagy borkóstolóval egybekötött hajókiránduláson is részt vehet. Tokaj neve a köztudatban a történelmi borvidékkel fonódott össze, pedig Magyarország egyik legkülönlegesebb vízitúraterepét is itt találjuk. A két folyó, a Tisza és a Bodrog torkolatában elhelyezkedő Tokaj rengeteg vízitúra-lehetőséget kínál, amelyeket gyalogtúrákkal vagy a környék történelmi látnivalóit felkereső kerékpártúrával kombinálhatunk.

 

Tájegység:
Tokaj-Hegyalja és Bodrog völgye
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
11.5 km
Időigény:
4 óra

Megközelítés, útvonal

Szegi, vízi turisztikai bázis

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén