Történelmi emlékhelyek örökségtúra a Nyírségben

Túrainfó

A történelmi emlékhelyek örökségtúra a Nyírség tájait, monumentális emlékhelyeit fűzi fel, érintve a Partium és a Hajdú-vidék határait. A túra a Dél-Nyírséget szeli át Nyíregyházáról a romániai Nagykárolyig, Nyírbátortól Debrecenig. Az örökségtúra által érintett emlékhelyek jelentőségüket tekintve a Kárpát-medence kiemelt örökséghelyszínei, az útvonal a térség nagy kaliberű látványosságait köti össze.

A Báthori, a Kállay és Károlyi családok nyomdokain haladunk végig, akik formálták e vidék épített örökségét és történelmét. Máriapócs csodás kegyhelye, Nyírbátor késő gótikus, kora reneszánsz templomai és várkastélya mellett Kállósemjéni Kállay-kúria, a nagykárolyi Károlyi kastély és bátorligeti ősláp érdemel figyelmet. Nyíregyháza és Debrecen a túra kezdő és végpontja két jelentős vasúti csomópont. Nyíregyháza és Nagykároly között kisebb szakaszokban épültek ki kerékpárutak, ezért egy esetben földúton, nagyrészt alacsony forgalmú mellékutakon halad a túra útvonal. Nyírbátor és Debrecen között azonban 50 kilométeren keresztül kerékpárpárúton tekerhettek. Nyírbátorban érdemes szállást foglalnotok, mindkét éjszakára. Az első napra javasolt útvonal Nyíregyháza-Nagykálló-Kállósemjén-Pócspetri-Máriapócs-Ófehértó (opcionális)-Nyírgyulaj-Nyírbátor. Amennyiben három napos túrát tervezte második napra javasolt útvonal Nyírbátor-Nyírvasvári-Terem-Bátorliget-Vállaj-Csanálos-Nagykároly-Kaplony-Nagykároly-Vállaj-Terem-Nyírvasvári-Nyírbátor. A záró nap útvonala: Nyírbátor-Nyírbogát-Nyírgelse-Nyírmihálydi-Nyíradony-Hajdúsámson-Debrecen.

Tájegység:
Felső-Tisza vidék és Nyírség
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
208 km
Időigény:
10.5 óra

Megközelítés, útvonal

Nyíregyháza közúton és vasúton egyaránt nagyon jól megközelíthető. Budapest irányából az M3-as autópályán keresztül, vasúton a Budapest-Miskolc-Tokaj Nyíregyháza (80-as vasútvonal), illetve a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza vasútvonalon (100-as vasútvonal) juthattok el. Nyíregyháza felé közlekedő vasutak szinte óránként indulnak, amelyek nagy része rendelkezik kerékpárszállítási lehetőséggel. A túra végpontja Debrecen, amely szintén jól megközelíthető vasúton és közúton.

4400 Nyíregyháza, Kossuth tér

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Ófehértói római katolikus templom

A falu közepén álló templom építtetői a Báthori család volt a 14. században. A középkorban valószínűleg az egész templomot freskók díszítették, de napjainkban is tekintélyes méretben díszítik freskók. Ezek közül kiemelkedik a hajó északi falán Szent György és a sárkány küzdelme, a diadalíven Szent Mihály kezében mérleggel, diadalív másik oldalán és annak bélletében Árpád-házi Szent Erzsébet, Szent Katalin és Antiochiai Szent Margit ábrázolása.

Károlyi-kastély, Nagykároly

A Károlyi család birtokközpontja Nagykároly volt, ahol Károlyi László 1482-ben várat épített. A vár jelentősége a 16. században, a török fenyegetés hatására nőtt meg. A török veszély, a kuruc-labanc háborús konfliktusok megszűnésével a 18. században elindul a védművek felszámolása és az épület barokk építése. Az emeleti ráépítés, a kastély mögött található lovarda és a kastélyt övező park ekkor készül el. Az 1834-es földrengés kis híján maga alá temette a kastélyt, átépítése romantikus stílusban történt. Az 1890-es években jelentős historizáló stílusú átépítések zajlanak, ekkor nyeri el lovagvár kinézetét. A kastély teljeskörű felújítása nemrégiben fejeződött be, azóta szabadon látogatható.

Kaplonyi római katolikus templom

Kaplonyban áll a Károlyi család nemzettségének, a Kaplony nemzetségnek az egykori monostora, amelyet a 11. században alapítottak. A Károlyi család a török háborúkat követően a kolostort, a templomot újjáépíti és a ferences rendet hívja a településre. 1834-es földrengésben az épület súlyos károkat szenvedett, melynek helyreállításával Ybl Miklóst bízzák meg, ekkor nyeri el az épület neoromán jellegét. A templomhoz tartozó kriptában helyezték örök nyugalomra a Károlyi család tagjait.