Túrainfó

A túraajánlat a szatmári területek felfedezését célozza, amelyen a 33-as számú útvonal tábláit kell követnetek szinte végig. Érdemes a túrát a Fehérgyarmat központjában álló 15. században épült református templom megtekintésével indítani. Fehérgyarmatról kerékpárúton juthattok el Tivadarig ezt követően Kisar, Nagyar, Szatmárcseke, Túristvándi, Kölcse között nagyrészt alacsony forgalmú, árnyas mellékutakon fogtok bringázni.

Nagyarban érdemes megállni a Luby-kúriánál, a település központjában álló református templomnál vagy a falu határában álló Petőfi-fánál. A legszebb néprajzi és kulturális emlékeink közé tartozik a szatmárcsekei csónakfejfás temető és az Öreg-Túr partján festői környezetben álló vízimalom.

A következő megállóhely Kölcse, ahol érdemes felkeresnetek az Öreg-Túr partján lévő kerékpáros és vízitúra központot, illetve a falu központjában álló világörökségi várományos listán is szereplő református templomot. Kevesebb, mint egy kilométer múlva megérkeztek Sonkádra, ahol okvetlenül látogassatok el a „virágok virágaként” elhíresült református templomhoz.

Sonkád és Csaholc között indul a túra különleges szakasza, melynek egy része természetvédelmi területen halad keresztül, az út állapota ezen a részen igen rossz. Csaholcot elhagyva ejtsétek útba Vámosoroszi református templomát, ezt követően Kisszekeres és Nagyszekeres irányába kövessétek a kitáblázott túraútvonalat. A gótikus stílusú nagyszekeresi református templom a túra legizgalmasabb állomása. A körtúra Zsarolyán érintésével Fehérgyarmaton zárul.

Tájegység:
Felső-Tisza vidék és Nyírség
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
67 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

A túra indulópontja Fehérgyarmat. Ha autóval indultok útnak, az M3-as autópályáról a rohodi, mátészalkai lehajtónál térjetek le és a 49-es, majd Győrtelektől a 471-es úton haladjatok Fehérgyarmat felé. Amennyiben vonattal érkeztek, a 110-es vasútvonal Debrecen-Mátészalka közötti szárnyvonalát, onnan pedig 113-as Mátészalka-Fehérgyarmat szárnyvonalat érdemes igénybe venni. Használhatjátok a 113-as vasútvonal Nyíregyháza-Nyírbátor-Mátészalka-Fehérgyarmat között közlekedő vonalat is, de ennek a menetideje hosszabb, járatsűrűsége ritkább.

4900 Fehérgyarmat, Kossuth tér 29.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Tivadari szabadstrand

Nagy meleg esetén érdemes letekerni a tivadari hídfő lábánál található szabadstrandra, amely általában július és augusztus között működik, amikor a Tisza vízszintje lecsökken és a homokos lapályt elfoglalják a strandolók. A kijelölt strandon a víz fokozatosan mélyül, ilyenkor a sodrás is lassul.

Túr-Bukógát

Amikor Túristvándi és Kölcse között jártok érdemes letérni a túra útvonaláról és vállalni egy 5 kilométeres kitérőt. Igen népszerű hely az 1920-as években épült Túr-bukógát, amely a szabályozott Túr folyó medrének a végén, a Tiszába való beömlésénél található Tiszakóród és Szatmárcseke között. Bár nem kijelölt fürdőzőhelyről beszélünk, de az oda érkezők gyakran bújnak a gátról lezúduló vízesés alá vagy gyönyörködnek a Túr és a Tisza összefolyásában.