Tokaj környéki bringás panorámatúra

Túrainfó

Törtélnemi helyeket és csodás tájat fedezhetsz fel, ha ezt az útvonalat választod. Tokaj városát elhagyva teszünk egy kis kitérőt Tarcal felé, amit viszont kár lenne kihagyni, hiszen a település két gyönyörű kilátóval is büszkélkedhet. Az Áldó Krisztus szobrot gyalogosan közelítheted meg a Könyves Kálmán utcában található parkolóból.

A tetőről körpanoráma tárul elénk, megcsodálhatod a türkizes színű bányatavat, a községet, a végeláthatatlan szőlőültetvényeket és a messzi tájban az Alföld horizontja csillan meg. Tarcal végén egy kis betonúton tekerünk fel a Szent Teréz-kápolnához, amely a Terézia-dűlő tetején magasodik, egyben az egyik legszebb kilátópont a környéken.

A 2015-ben szépen felújított kápolna a Gróf Degenfeld komplexumhoz tartozik. Négy kilométert kell mindössze biciklizni, és máris megérkezel Bodrogkeresztúrra, ahol csatlakozhatsz a Borecet Műveknél egy izgalmas balzsam- és borecet kóstolóhoz, aztán feltekerhetsz a Panoráma Kilátó-Ponthoz, végül a központban megnézheted a Dereszla kincsét a Keresztúri Kincsestárban. Bodrogkisfalud érintésével 14 kilométert tekerünk Olaszliszkáig, ez az utolsó állomásunk. Itt értékes zsidó hagyatékot találsz, melyre a főutcán található Emlékfal hívja fel a figyelmet. A Nagyboldogasszony római katolikus templom tetejéről igazán szép a kilátás, keresd Samuel Tinon borászt – a szamorodni nagykövetét – aki nemcsak kinyitja neked a templomot, de kiváló borait is megkóstolhatod a nap végén.

Tájegység:
Tokaj-Hegyalja és Bodrog völgye
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
51.5 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Tokaj Tourinform, 3910 Tokaj, Serház u. 1,

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Szegi Várhegy

A Patricius Borház felett emelkedő misztikus várról kevés írásos forrás áll rendelkezésre. A borászattól egy kis ösvény vezet a tetőre. Még jól láthatók a régi sáncok helyei a dombtetőn. Egy legenda szerint a várhegyen tündérek laktak, akik vidáman labdáztak, ám amikor a labda elgurult, zokogni kezdtek, könnyeik összefolytak és így keletkezett a Bodrog – folyó.