Túrainfó

A túra kiindulópontja Sátoraljaújhely, ahol a Magas-hegyek környéke egész napra tartogat látnivalót és programot. Csak gyalogosan – vagy a Zemplén Kalandpark átcsúszó pályáján – érhető el a Szár-hegyen álló Magyar Kálvária és Szent István kápolna, a mögötte lévő kilátóterasszal. A túra az EuroVelo11 útvonalán halad, kerékpárúton alig néhány kilométert kell csak tekerned Széphalomra, ahol egy gyönyörű parkban alakítottak ki emlékhelyet Kazinczy Ferencnek és családjának. A magyar nyelv múltjáról és változásáról nagyszerű kiállítást találsz a Magyar Nyelv Múzeumában. Az Európában is egyedülálló múzeum kulturális találkozóknak is otthont ad. Visszatekerve Sátoraljaújhelyre, a Zemplén Kalandparkban érdemes néhány attrakciót kipróbálnod, például Magyarország legizgalmasabb téli-nyári bobpályáját. A várost magad mögött hagyva Rudabányácskán, a Smaragdvölgyben pihenj meg. Nem hiába kapta ezt a nevet, nyugalom árad a hegyekkel ölelt völgyből, a tó partjáról igazán lenyűgöző a Sátor-hegyek látványa. Pihenés után teljes erőbedobással vághatsz neki a kb. 3 km hosszú emelkedőnek, majd alacsony forgalmú erdei úton haladsz tovább Károlyfaláig. Kiegészítheted a túrát a Megyer-hegyi tengerszem meglátogatásával is, ami a falu szélétől csupán 1 kilométerre található. Sátoraljaújhelyig jó minőségű kerékpárúton, a régi kivasút nyomvonalán tekerhetsz, és zárásként a Zsólyomkai és az Ungvári pincesorokban rejlő híres Tokaji borokat is megkóstolhatod.

Tájegység:
Tokaj-Hegyalja és Bodrog völgye, Zemplén
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
25 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval: Budapestről Sátoraljaújhely irányába az M3-as, majd a 37-es főúton.

Vonattal: A Sátoraljaújhelyig közlekedő vonatokon szállítható kerékpár.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Sárospataki Rákóczi vár

Az 1530-as években épült vár hazánk legjelentősebb késő reneszánsz műemléke, egyben történelmünk hű tanúja is. Itt szervezték Wesselényiék titkos összeesküvésüket, és ez volt a Rákóczi szabadságharc idején a kurucok központja. A vár ékessége a Lorántffy fejedelemasszonyról elnevezett loggia, amely a Vörös toronyba vezet át.

Via ferrata, Megyer-hegyi tengerszem

Nem mindennapi élmény az újonnan kiépített via ferrata pályákról sziklamászás közben lepillantani a zegzugos tóra. Többméteres magasságban a csillogó víztükör fölött mászni pedig egészen páratlan élmény.