Túrainfó

A Telghárty-rét bejáratánál, a Pisztrángos Étteremmel szemben találod a széles földutat, melytől kb. 200 méterre indul a Spartacus-ösvény. Bejáratánál táblán figyelmeztetik a túrázókat, hogy felkészületlenül ne vágjanak neki az ösvénynek. Keskeny, hullámvasútszerűen haladó úton haladsz, egy ideig párhuzamosan az alattad csordogáló Apátkúti-patakkal, majd kissé feljebb, a Nagy-Bük oldalában. Oldalra pillantva a szemben álló, elhagyott bányaoldalt pillanthatod meg. Ezután széles kocsiútra vezet az ösvény, amin hamarosan eléred a fák között megbúvó Jenő-kunyhót. A nemrég felújított és már csak előzetes bejelentkezéssel látogatható vadászkunyhót még Horthy Miklós építtette öccse tiszteletére. Tovább haladva gyönyörű, ritkás bükkerdőben folytatódik az út, és hamarosan megérkezel a Spartacus-ösvény esszenciájához: az Öreg-Pap-hegy oldalában futó panorámaútra. Itt óvatos haladás indokolt, mert szinte a kopasz hegyoldalban fut az ösvény, és a Dunára, illetve a Börzsönyre néző elképesztő kilátás könnyen elterelheti figyelmedet az útról!

A továbbra is keskeny turistaút hamarosan újra az erdőben folytatódik, majd fokozatosan szélesedik, és felfelé tart, míg Pilisszentlászlóra nem érkezik. A község központjában találjuk a visszafelé vezető piros jelzést, mely előbb a szélesebb Szent László-völgyön át halad, majd a keskenyebb, szurdokvölgyszerű Apátkúti-völgyön keresztül tart Visegrád felé. A patakot több helyen is át kell szelni és néhol sziklákat kell megmászni, de vadregényes kalandod lassan széles, végig a patak jobb oldalán haladó útba torkollik. Itt először az Alpár-forrás csörgedezik lábad előtt, majd nem sokkal később a Kaán-forrás kiépített pihenőhelyét éred el. Utolsó kilométereidet aszfaltozott úton teszed meg a Telghárty-rétig.

Tájegység:
Pilis és Visegrádi-hegység
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
14.5 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval a visegrádi Apátkúti-völgyben lehet parkolni.

Autóbusszal Visegrád, Nagymarosi rév megállótól kell felsétálni az Apátkúti-völgybe.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Bányatető-kilátó

A nem túl ismert, kevéssé látogatott kilátó különlegessége abban rejlik, hogy elsődleges célja nem a Dunakanyarra néző panoráma feltárása volt, hanem egyfajta függőleges tanösvényfunkció ellátása, mely az erdő élőszintjeit hivatott bemutatni. Legfelső emeletéről mégis kárpótolhat minket a fantasztikus kilátás a szemben álló fellegvárra és Visegrád alatta elterülő településére.

Visegrádi vár

A történelmi város felett strázsáló Várhegy tetején magasodik ez az emblematikus építmény. Története még IV. Béla uralkodásának idejére nyúlik vissza. Sokan nem tudják, hogy a várat a hegy oldalán végigfutó völgyzárófal kötötte össze az alsó várral, amit ma Salamon-torony néven ismerünk. Aki egyszer ellátogat ide, soha nem felejti el ámulatba ejtő panorámáját, melynek hála a varázslatos Dunakanyar nagy részét megcsodálhatod.

Ördögmalom-vízesés

Az Apátkúti-völgy bejáratától csak pár száz méterre találod ezt a természetes kialakulású zúgót. A patak ezen a részen a saját kénye és kedve szerint formálta medrét, és hatalmas sziklákba vájt utat magának. A vízesés aljában gyűjtőmedencét találunk, aminek vízszintje az elmúlt évtizedekben lejjebb apadt, de még így is látványos, ahogy a zabolátlan víztömeg aláhullik. A vízesés mellett kiépített pihenő- és piknikezőhelyekre bukkanhatsz.