Túrainfó

A természet igazi csábítónak alkotta meg a Nagykopaszt. A hegy változatos arcát mutatja, amikor kerékpáron körbetekered Tokaj, Tarcal és Bodrogkeresztúr érintésével. A közel 20 kilométeres Tokaj-kör friss fejlesztésként simul bele a Norvégiából Görögországba tartó nemzetközi kerékpárútba, az EuroVelo 11-be, és folytatása a Nyíregyházát Tokajjal összekötő bicikliútnak.

A Nagykopaszt körbefutó kerékpárút városi szakasza a Tisza-hídtól a Fesztiválkatlanig fut, majd Tokajból kiérve a folyót követi. A bokrok-fák mögött hol közeledik, hol távolodik a Tisza, amelynek csillámló, fodrozódó vize vízitúrára csábít. A Lebuj-kanyar után a különálló, széles kerékpárút a Bodrog árterében folytatódik másfél kilométeren át, majd beér Bodrogkeresztúrba. A Tokaj-hegy és a Bodrog fogja közre a csodálatos fekvésű falut, amely már az ókorban is lakott volt. Ennek bizonyítéka az a 3000 éves arany ékszerlelet, amelynek nemesmásolatait megcsodálhatod a Keresztúri Kincsestárban.

Bodrogkeresztúrral szemben, a folyó túloldalán terül el a Bodrogzug, melynek rejtélyes csodavilágát kenuból fedezheted fel – de ehhez ki kell szállj a nyeregből órákra. Vess még egy pillantást erre a honfoglaló magyarok által is csodált tájra, a kanyargó Bodrogra a Hét vezér szobrai mellől, majd búcsúzz a falutól. Egy alacsony forgalmú közúton érsz el Tarcalig, amelynek pincesorát érintve rákanyarodsz a Tokaj felé tartó széles, elszeparált szakaszra. A Borvidék névadó településére érve pihenj meg és kortyolj Tokaj édes nedűjéből – ahogy errefelé mondják, egy gyűszűnyit (mértékkel!) – a romantikus Szerelmi pincesoron, hiszen már úgyis itt vagy a cél kapujában.

A családbarát tekerés után csobbanj a rakamazi strandon, amely festői környezetben, lassan mélyülő, homokos parttal és sportolási lehetőségekkel kellemes kikapcsolódást kínál.

Tájegység:
Tokaj-Hegyalja és Bodrog völgye
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
18.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont: Tokaj kiírás, 3910 Tokaj, Hősök tere 1.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Szerelmi pincesor, Tokaj

A tokaji Szerelmi pincesort a honfoglalás tiszteletére alkották meg a vasúttal szembeni hegylábon. A borházak mögött és alatt nemes penésszel borított pincék húzódnak, amelyek kiváló klímát biztosítanak az aszúk, illetve a szamorodnik éréséhez.

Bodrogzug

Hazánk legnagyobb érintetlen árterülete egy csodavilág: hangulatos csatornáin tündérrózsák közt evezhetsz el a madárfigyelő toronyig. A Bodrog és Tisza által ölelt, szelíden mocsaras, ligeterdős területen ritka madárfajok költenek a fakoronákon, amelyek áradáskor mint bokrok kandikálnak ki a vízből. Tavasszal récéket, sirályokat láthatsz, nyáron pedig parti madarak, kócsagok, gémek járnak erre halászni. Életre szóló élmény csatornáin csendben siklatni a kenud és felfedezni izgalmas vízivilágát. A Bodrogzug birodalma a több ezer hektáros Tokaj–Bodrogzug Tájvédelmi Körzet részeként az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozik, és csak engedéllyel látogatható. A túraszervezésben, a kenu- és kajakbérlésben is segítenek a Tokaji Vízitúra Központban, ahonnan csak fél órát kell felfelé evezni a Bodrogon, hogy megtaláld a Bodrogzug rejtett bejáratát.

Bodrogkeresztúr App

…avagy bodrogkeresztúri településmustra. Az ingyenesen letölthető applikáció segítségével településnéző sétát tehetsz, miközben megismered a több, mint 800 éves, csodálatos település valós története mellett valamennyi meséjét és legendáját.