Villanegyeden és patakvölgyön át

Túrainfó

A túra az Örs vezér tér HÉV- és metrómegállótól indul, ahol belső, alacsonyabb forgalmú utakon kerekezel át Mátyásföld gyönyörű villanegyedén, majd átszeled a Mátyásföld és Rákoskeresztúr közötti „pusztát”. Az emelkedő után tekerj el a Rákos-patak völgyébe, majd egy nagy levegővel menj fel a Naplás úti kerékpársávon, hogy aztán legurulj a Naplás-tóhoz, ahol vadregényes, vízparti pihenő fogad. A felújított szabadidőparkban három tanösvény hív vízi barangolásra, melyeket akár össze is kapcsolhatsz, ha szívesen megismernéd a tó élővilágát egy másfél órás séta során. Mielőtt továbbhaladnál, érdemes felmásznod a Naplás-tó szomszédságában található fakilátóba, amely 22 méteres magasságból tárja fel előtted a Gödöllői-dombság titkait. A kitérő után a Szilas-patak lesz az útitársad, és háborítatlanul élvezheted a patakvölgy hangulatát. Hamarosan megérkezel a Hermina Bringaparkba, ahol a pumpapályától a játszótérig sokféle kikapcsolódás vár, és a Kalóz Burger & More büfében hamburgerezhetsz is egy jót, vagy megkóstolhatod a hely saját márkás sörét. A városközpont felé Rákosszentmihály csendes utcáin térhetsz vissza.

 

Tájegység:
Budapest és agglomeráció
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
29.5 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont: Örs vezér tér, HÉV- és metrómegálló

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Naplás-tavi kilátó

Listánk egyetlen pesti szereplője Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvizének partján, a XVI. kerületi Naplás-tó szomszédságában található. A 22 méter magas, faszerkezetű építmény a fák lombjai fölé nyúlik, így semmi sem akadályozza a pazar, 360 fokos kilátást a tóra, valamint a közeli Gödöllői-dombságra. A kilátó tökéletesen illeszkedik az utóbbi évtizedekben pihenőövezetté alakított zöld környezetbe, ahol új kerékpárút, padok, tóparti vízállások horgászáshoz, illetve fogadóépület és parkoló is vár.

Naplás-tavi tanösvény

Varázslatos vízivilág vár kicsiket és nagyokat egyaránt a Pest keleti határában található Naplás-tónál. A fővárosiak körében is népszerű szabadidőparkban összesen három tanösvényt is felfedezhetsz, melyek akár egybefűzve is bejárhatók, ez esetben körülbelül 1,5 óra alatt. A tó körül és a közeli Cinkotai kiserdőben kiépített pihenő- és tűzrakóhelyeket, kerékpárutat és egy egyedi formájú kilátótornyot is kialakítottak. A Digitális Vándor alkalmazás végigvezet ezen az izgalmas úton.

Hermina Bringapark

Nemcsak bringázni lehet itt, hanem szuper játszótér, felnőtt tornapálya is megtalálható a parkban. Kicsiknek, nagyoknak remek kikapcsolódást ígér a hely. Ha pedig próbára tennéd a kerékpártudásodat, akkor a pumpapályán és az ugratókon ezt is megteheted.

Felsőrákosi tanösvény

Egy hihetetlen talpalatnyi vadont fedezhetsz fel ezen az egyedülálló tanösvényen a főváros geometriai középpontjától pár lépésre, légvonalban mindössze 2 km-re az Örs vezér terétől. Budapest második legnagyobb védett területe láprétekkel, rekettyés fűzlápokkal, nádasokkal és égerligetekkel vár, és gazdag növény- és madárvilágnak ad otthont.