Túrainfó

A túra első látnivalója a XVIII. században kolostorként működő Kiscelli Múzeum és az egykori kastélyhoz kapcsolódó parkerdő, melyet a Batthyány térről induló 19-es és 41-es villamosokkal közelíthetsz meg. Érdemes a Katinyi mártírok parkja megállóban leszállni a villamosról és keresztülsétálni a felújított, árnyas parkon, egészen a múzeum barokk stílusú villaépületéig. A múzeumtól továbbhaladva ne felejts el beiktatni egy pihenőt a Mátyás-hegyi kőfejtőnél, ahonnan remek a Budapest-panoráma. A kőfejtőtől még mintegy 2 kilométeres gyaloglás és nagyjából 100 méteres szintemelkedés után érsz el a Látó-hegyen épült Árpád-kilátó tornyos kőteraszához, amely 1929 óta fogadja az idelátogatókat. Innen lejtős turistaútvonalon haladhatsz a városias környezetben található Apáthy-sziklához, amely a kirándulók kedvelt célpontja. A több mint 240 méter magasból szép kilátás tárul eléd a budai hegyvidékre, és az ösvény melletti információs táblák segítségével bepillantást nyerhetsz a szikla egyedi élővilágába is. Innen az 56-os, az 56A és a 61-es számú villamosok Nagyhíd megállójában szállhatsz tömegközlekedési eszközre, melyek a Széll Kálmán térre visznek.

Tájegység:
Budapest és agglomeráció
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
7.5 km
Időigény:
2 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont: Budapest, Katinyi mártírok parkja villamosmegálló

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Kiscelli Múzeum

A III. kerület szívében találod a Kiscelli Múzeumot és az épületegyüttest körülölelő, 15 hektáros parkerdőt. A múzeum elődjének számító barokk stílusú templomot és trinitárus kolostort a Zichy család építtette a 18. században. A később kastéllyá alakított épület napjainkban a Budapesti Történeti Múzeum Újkori Várostörténeti gyűjteményének és a Fővárosi Képtárnak, azaz a képzőművészeti gyűjteménynek ad otthont.

Mátyás-hegyi kőfejtő

Kellemes délutáni sétáknak és baráti szalonnasütéseknek egyaránt tökéletes helyszíne lehet a 165-ös busszal egyszerűen megközelíthető Mátyás-hegyi kőfejtő parkja. A védett terület közepén egy kövekből épített labirintust találsz, de érdemes felmászni a kőfejtő tetejére is, ahonnan szép kilátás tárul eléd. A kőfejtőből több barlangbejárat nyílik, az 5 kilométeres Mátyás-hegyi-barlang azonban kizárólag vezetett túrák során látogatható.

Pál-völgyi-barlang

Budapesten találod az ország leghosszabb barlangjaként számontartott, 31 kilométeres Pál-völgyi-barlangrendszert, amely meseszerű cseppkövek és nem mindennapi sziklaalakzatok évezredek óta változatlan világát tárja fel a látogatók előtt. A barlangban hétfő kivételével minden nap csatlakozhatsz a vezetett túrákhoz, és ottjártadkor ne hagyd ki a látogatóközpontban berendezett interaktív kiállítást se!

Makovecz Imre-kilátó

A Pilisi Parkerdő főépítészeként tervezte Makovecz Imre a Kis-Hárs-hegy tetején épült kilátót, melyet könnyen felismerhetsz különleges, önmagába visszaforduló lépcsősorra emlékeztető alakjáról. Mászd meg a 362 méter magas hegyet, és gyönyörködj tetejéről a lélegzetelállító körpanorámában, amely feltárja előtted a János-hegyet, a Tündér-hegyet, a Nagy-Hárs-hegyet és a belváros egyes ikonikus látványosságait is. A kilátó a budapesti Makovecz-utak egyikének része, melyek bemutatják az építész munkásságának kiemelkedő alkotásait.