Túrainfó

A túra Nagymarosról indul, fel az ősi Remete-barlangig, melynek legendái a mai napig fejtörést okoznak, majd felvezet a Dunakanyar talán legszebb kilátóhelyéig, a Hegyes-tetőn álló Julianus toronyig, és a Köves-mezőn át érkezik vissza a kiindulópontig. A nehézségekben és panorámákban bővelkedő körtúra során megismerheted a Dunakanyar látványos részeit, és ízelítőt kaphatsz a környék igazán pezsgő túra életéből is. Nagymaroson pedig megismerkedhetsz Kittenberger Kálmán életével is. Innen kompozhatsz át Visegrádra, ha az ősi múltra visszatekintő vár izgalmas felfedeznivalói megszólítanak. A közepesen nehéz útvonal bővelkedik emelkedőkben és kalandos ösvényekben. Esős időben mindenképpen csak jól felkészülten vágj neki az útnak, mert a barlanghoz vezető morzsalékos és keskeny, döntöttútvonal veszélyessé válhat, főleg csapadékos, téli időjárási viszonyok mellett. Épp ezért célszerű, hogy a megfelelő lábbelit válaszd, és egy pár túrabot is a segítségedre lehet. Vízvételi lehetőség csupán a kiinduló ponton akad, így a folyadék utánpótlásra is ügyelj!

Tájegység:
Börzsöny
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
12 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Vác felől a 2-es főúton Nagymarosig, tömegközlekedéssel a Nyugati pályaudvar felől vonattal Nagymaros-Visegrád megállóig.
Kiindulópont: Nagymarosi Szent Kereszt felmagasztalása templom 2626 Nagymaros, Szent Imre tér 2.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Nagymarosi pincesor

A templomtól induló utcában található a mára már részben átalakított pincesor, melyet az 1830-as években építettek, és a falu nagyszerű múltját idézi. Néhány pince még a régi préssel is el van látva. A pincesor műemléki védettséget élvez.