A Börzsöny és a Naszály között – A Gyadai tanösvény

Túrainfó

A fővárostól csupán 40 percnyi autózásra található Gyadai-rét ideális célpont, ha gyerekekkel indulunk kirándulni. A látogatóközpontnál található hangyavasút nagy sikert fog aratni a kisebbek körében. A látványos tájon végigvezető, 13 állomásos oktató tanösvény már egyszerre élmény kicsiknek és nagyoknak. A sétát billenőhíddal, mocsár felett kanyargó pallósorral és erdei függőhíddal tették izgalmassá a tanösvény készítői.

A fából készült pallók egy mocsaras területen segítenek átkelni – nemcsak izgalmasabb így a túra, de a bakancsunk sem lesz sáros, mindemellett a vízi növénytársulást is megvédi ez az alacsony híd a taposástól. A patakvölgyet elhagyva egy széles réten vágunk át, melyet tavasszal és nyáron színes virágszőnyeg borít, majd néhány informatív táblánál megpihenve és tudásunkat gazdagítva érünk be a Naszály mészkőtömbjének oldalát borító bükkösbe. Itt hangulatos ösvény kanyarog utunk fő attrakciója, a 15 méter hosszú és csaknem ilyen magasban egy szurdokvölgy felett átívelő függőhídhoz.

Peru és Nepál legendás hegyvidékein érezhetjük magunkat az itthon nem túl gyakori átkelési mód láttán – az ország egyik legnagyobb átfogású függőhídja ez. Mivel meredek lejtéssel indulnak kezdő méterei, óvatosan, mindkét kezünkkel kapaszkodva keljünk át a hídon, különösen esős, saras időben és fokozottan figyeljünk a gyermekekre! Körültekintően eljárva igazán emlékezetes kalandnak ígérkezik ez a látványosság.

Az út során a zöld T jelet kell követnünk, de érdemes itt-ott megállva gyönyörködni a tájban és megfigyelni a Gyadai-rét gazdag madár- és növényvilágát. A látogatóközponthoz visszatérve apró tavacska mellett vezet az utunk. Az ösvénytől nem messze megkereshetjük a legendás Másfélmillió lépés Magyarországon című televíziós sorozat alkotójának, Rockenbauer Pálnak a kopjafáját. Ha komolyabb kihívás elé néznénk, akkor ne csak a Gyadai tanösvényt járjuk be, hanem másszuk meg a vulkáni tájból magányosan kiemelkedő, mészkőbányával sebzett Naszály csúcsát, mert a fentről elénk táruló kilátás csodálatos.

 

Tájegység:
Börzsöny
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
6 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

Katalinpuszta, Gyadai tanösvény, parkoló

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Rockenbauer Pál-kopjafa

A Másfélmilllió lépés Magyarországon és számos más úti- és természetfilm alkotójára emlékezik e kopjafa a Naszály oldalában.