Túrainfó

A fertőrákosi kőfejtőtől indulva az enyhe lejtős, jó minőségű aszfaltos úton az osztrák határ felé indulunk. A határ felé közeledve a szőlőskertek mögött jobb oldali irányból szép kilátás nyílik a Fertő végtelen nádasára.

A határ előtt közvetlenül, bal oldali irányból láthatjuk a Mithras szentélyt, amelyet a római katonák építettek a napisten tiszteletére. A határon átkelve közvetlenül jobbra letérünk a kerékpárútról, pár száz métert haladva egy kilátóhoz érünk, ahonnan szemünk elé tárul a Fertő. Ezután a kerékpárútra visszakanyarodva Mörbisch, azaz Fertőmeggyes irányába enyhe lejtőn folytatjuk utunkat a B10-es kerékpárúton. Az utat sűrű szőlősültetvények szegélyezik, érdemes beiktatni egy-egy pihenőt a borospincék mellett elhaladva. A kerékpárút egyenesen a falu központjába vezet bennünket, ahol megcsodálhatjuk a Mörbischre jellemző Hofgasse-kat, azaz a főutcából nyíló kis udvarokat, közöket. A kereszteződéshez érve a B10-es kerékpárút tovább vezet jobb és bal oldali irányban is. Balra kanyarodunk, a szőlősök között mezőgazdasági útból kialakított kerékpárúton haladunk tovább Rust felé. Ez a szakasz egyike a Fertőt körülő kerékpáros út legszebb szakaszainak, hiszen zavartalan kilátásban gyönyörködhetünk a tóban és a Fertő tájban.

Rustra beérkezve a temetőnél jobbra fordulva a település központját célozzuk meg. A kisváros főterén számos hangulatos vendéglátóhely teraszán pihenhetjük a túra fáradalmait. A kisváros felfedezése után a B10-es jelzésű kerékpárúton indulunk vissza Fertőrákorsa.

Tájegység:
Soproni-hegység és Fertő tó
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
23.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

9421 Fertőrákos, Fő u. 1., Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Autóval Sopron felől Tómalmon át, vagy a soproni buszvégállomásról indul Sopron-Fertőrákos helyközi járaton

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?