Túrainfó

Sopronból indulva az osztrák „kékfrankos országon” át, majd Nagycenk és Fertő parti települések érintésével kerékpározhatunk ezen a kultúrtörténeti látnivalókban gazdag túraútvonalon.

Sopronból a közeli Harkánál lépjük át az osztrák határt, hogy egy dimbes-dombos vidéken átvezető úton a „kékfrankos országnak” (Blaufränkischland) is nevezett Közép-Burgenlandba érkezzünk. A gondozott szőlőskertek között vezető úton Raidingig (Doborján), Liszt Ferenc szülőfalujáig kerekezünk, ahol a világhírű zeneszerző szülőházában berendezett múzeumba térhetünk be. Innen Kleinwarasdorf (Borisfalva) érintésével, Sopronkeresztúrtól (Deutschkreutz) délre egy mezei úton térünk vissza Magyarországra, Nagycenkre. A településen a Széchenyi-örökség emlékhelyei várnak ránk, a legnagyobb magyar kastélyát és a Széchényi-család nyughelyét kereshetjük fel a Széchényi Mauzóleumban. Ezután tehetünk egy sétát a több mint 250 évvel ezelőtt ültetett híres hársfasoron, vagy üljünk fel az András gőzös vontatta múzeumvasútra.

Nagycenkről Fertőbozra átgurulva a Széchényi Ferenc által építtetett Gloriette-kilátót kereshetjük fel, ahonnan széles panorámában csodálható meg a Fertő-táj. Innen Balfra vezet az út, ahol a gyönyörű Zsolnay-ívókútból csordogáló gyógyvízzel frissíthetjük fel magunkat. Sopron felé tartva még álljunk meg a balfi fürdőkórház parkjában és csodáljuk meg a szép barokk Szent József fürdőkápolnát.

Tájegység:
Soproni-hegység és Fertő tó
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
59 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Vonattal Sopron vagy Nagycenk vasútállomás, személygépkocsival Budapest vagy Bécs felől M85 gyorsforgalmin Nagycenk vagy Sopron-Kelet lehajtó.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén