Budapest–Balaton kerékpárút – 2 napos kerékpártúra leírás térképpel

Túrainfó

Új út került fel 2022-ben a magyar bringások bakancslistájára: ez a Buba, vagyis a Budapest-Balaton kerékpárút, amely tökéletes két napos bringatúrát jelent a fővárosból a legnagyobb tavunkra, de persze az edzettebbek egy nap alatt is teljesíthetik a távot. Mi útvonalleírással és térképfájllal is készültünk, hogy neked minél kevesebb gondod legyen a szervezésre.

Országúti kerékpárral is teljesíthető a túra, de természetesen trekking, gravel drótszamár is hibátlan választás. A túra legnagyobb részén egyértelműen segítenek a kerékpáros táblák, jelzések, de néhol, jellemzően településen belül sokat segít egy navigáció. Ehhez töltsd le a .gpx file-t!

1.nap: Budapest – Velencei-tó (65 km)Túránkat Budapest egyik központi helyéről, a Szent Gellért térről indítjuk, ahonnan a Bikás parkig kényelmes kerékpársávon gurulhatsz el a Feneketlen-tó mellett. Tömbházak között, majd kertvárosi környezetben érsz a Budaörsi Kamaraerdőhöz, ahol végre magad mögött hagyhatod a város forgatagát, és átadhatod magad a bringatúrázás örömének. Két autópálya fölött is áttekerve jutsz el az első látványosságig, a lélegzetelállító biatorbágyi viaduktig. A magasból szemlélve a forgalmat csodálhatod meg a völgyhidat. A következő állomás Etyek lehet, ahol a település közepén található Magyar-kútnál érdemes megpihenni pár percre, vagy ha nem sietsz, akkor egy pincelátogatást is iktass be, hiszen Etyek „Budapest szőlőskertje”. A falu után következik a túra egyetlen komolyabb emelkedője. Ha felértél, megnyugodhatsz, egy hosszú kellemes ereszkedés lesz a jutalmad. Mielőtt beérnél Gyúróra, bringás pihenőhelyet is találsz, ahol horgolt landart és mini dinopark színesíti a tájat. Tordasra érve, egy pár száz méteres kitérővel igazi vadnyugati élményben lehet részed, hiszen itt működik a Westernfalu. Pázmándon találhatod az ország egyik legkülönlegesebb kerékpáros pihenőjét, ahol maga Toldi mutatja, hogy merre van Buda. A faluba érve egy gyönyörű kis vízimalom megtekintését javasoljuk, Pázmándról egy álom a Velencei-tó felé gurulni: kellemes lejtmenet, a horizonton a Bence-hegyi kilátó és a Velencei-hegység. A tónál mindenképp érdemes egy pihenőt tartani: több szabadstrand is lehetőséget ad a fürdésre Velencén, Gárdonyban és Agárdon is. Ha jó erőben vagy, a tavat a déli oldalról, Gárdony felé is kerülheted szintén kerékpárúton. Így Pákozdnál tudsz visszacsatlakozni a Bubára. A Velencei-tó körül érdemes ellátogatnod a Pákozdi Pagonyba, amely egy csodálatos vadaspark és arborétum.

2. nap Velencei-tó – Balaton (55 km)

Pákozd és Székesfehérvár között változó az útviszony, de viszonylag kényelmesen jutsz el a királyok városába. A két település kerékpáros infrastruktúrája kicsit csorbítja az élményt, de hosszú távú terv, hogy itt is kényelmesen átgurulhassanak a túrázók. Székesfehérvár szintén sok programmal vár. Az egyik legkedveltebb látnivaló a Bory-vár, de megnézheted István király bazilikájának romjait, vagy csak egy gyors szünetet is tarthatsz az Országalmánál. A városból kifelé haladva egy nádas világ mellett gurulsz el. A Sóstó igazi felüdülés a természet ölelésében, ahol vízimadarak sokaságát lesheted meg. Továbbindulva a 8-as út fölött felüljárón átgurulsz, és kiváló kerékpárút vezet egészen az úti célodig. Szabadbattyán határán egy gótikus lakótorony áll, neked is érdemes megnézned a Kula-tornyot. Egy bringás pihenőhelyen ülhetsz le Fülén, és egy különleges szoborparkot is megnézhetsz, amit láncfűrésszel alkottak – igaz, nagyon szemfülesnek kell lenned, hogy ne gurulj tova mellette. A Balatonfőkajár táblánál már az ember lélekben meg is érkezett a tó nevét olvasva, és ez az érzés csak tovább erősödik a „Balatonakarattya 2 km” kiírás láttán. Pár kanyar után ki is érsz a Balatonkör bringaútra, ahol már neked kell eldöntened, hogy hogyan tovább. Mi a magaspart látképét ajánljuk, a Kisfaludy-kilátótól pazar látványban lesz részed. Ha fürödnél, a Bercsényi Strand lehet a végső cél, esetleg az ingyenes Gumirádli. Ha visszavonatoznál Budapestre, Balatonakarattyán ülhetsz fel, vagy Balatonaligáról átszállás nélkül is visszajuthatsz a kiindulópontra. Ha viszont úgy érzed, csak most lendültél bele a pedálozásba, a Balatonkör 205 kilométere még rengeteg kalandot és látnivalót kínál.

TIPP: Ha igazi különleges élményre vágysz, második napon indulás előtt csobbanj egyet a Velencei-tóban, és este a Balcsiban. Ma még kevesen mondhatják el magukról, hogy bringával kötötték össze a két fürdésüket.

Tájegység:
Budapest és agglomeráció, Velencei-tó és Völgyvidék
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
121.5 km
Időigény:
6 óra

Megközelítés, útvonal

A Szent Gellért térre legjobb nyilván kerékpárral jönni. Ha távolabbról érkezel, válaszd a vonatot vagy távolsági buszt, hogy bringával együtt utazhass!

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

Látnivalók a túra mentén

További látnivalók a környéken

Biatorbágyi viadukt

Az ország egyetlen kettős vasúti völgyhídja halad át Biatorbágyon. Az 1898-ra elkészült viadukt a leginkább egy merénylet miatt közismert. 1931-ben a Matuska Szilveszter felrobbantotta az egyik sínszálat, melyen a Budapest-Bécs járat haladt át. A mélybe zuhanó szerelvényben 22-en lelték halálukat. Az eseményt filmvásznon is feldolgozták Merénylet és Viadukt címmel.

Tordasi Élményfalu

Ha a cowboy-filmek a kedvenceid, itt minden álmod valóra válhat: saját westerfilmet forgathatsz. De élmények terén itt nincs vége: magaslati kalandpályán teheted próbára ügyességedet, ha van merszed, a tó fölötti kötélpályán is végigsuhanhatsz. Szabadulószobák, felnőtt és gyerek játszótér is vár itt.

Honlap

Pákozd-Sukorói Arborétum és Vadaspark

Kellemes családi délután fő programja lehet az arborétum és vadaspark. A vulkanikus kőzet nem engedte meg a hatalmas famatuzsálemek növekedését, de a fiatal erdő, a liget így is kiváló környezetet teremt a kikapcsolódáshoz. A kicsiket palánkvár várja a játszótéren, a kíváncsiakat interaktív múzeum várja. És természetesen nagyvadak testközelből.

Honlap