A sziráki főúri kastélytól Buják középkori várromáig

Túrainfó

Kényelmesen, aszfalton tekerünk Sziráktól Bérig. Semmi emelkedő. Nézelődős szakasz. Alkalmas arra, hogy elmélyedjünk a dimbes-dombos táj látványában. Bérre érve át kell szelnünk a falut hosszában.

Frissítőért és Nógrád egyetlen faszerkezetű kövön őrlő patakmalmának látványáért azonban érdemes megállni egy rövid időre a Bér-patakra épült faszerkezetű ipartörténeti emléknél, ami ma már kápolna. Ez után következik majd a túra egyetlen kihívást jelentő szakaszába.

Itt már érezhető a lábunkban a szintemelkedés, ami megdolgoztat minket egészen a Kanyó-hegyig, majd a Bujáki várig. Ez az út Bértől nemcsak meredek, de kanyargós és erdei egyszerre. De utána jöhet az óvatos lejtmenet Bujákig, ahol a falu északi részén érdemes egy sétát tenni a Kálvárián, a felhagyott homokkő- és andezitbányánál. Bár Szirákról indul a túra, de az itteni nézelődést levezetésként érdemes a végére hagyni. A barokk Teleki–Degenfeld-kastély kertje már látványával is feltöltődést nyújt.

 

 

Tájegység:
Cserhát, Nógrádi Palócföld
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
23.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

3044 Szirák, Róth Johanna út 1.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Andezitcsúszda, Bér

A hajlott formájú vulkáni lávakiömléshez hasonló mindössze 5-6 helyen van a világban, Európában pedig csak itt, Béren. A hatszögletű bazaltoszlopok bár egy tömböt alkotnak, mégis ívekben válnak el egymástól. Az andezitoszlopok aljában leomlott anyagukból kőtenger, durva lávaszőnyeg alakult ki.