Drégelypalánk: Szondi szarkofágjától az Ipoly-partig

Túrainfó

Az ezerarcú Ipoly-völgy talán legszebb természeti környezetének felfedezését teszi lehetővé ez a séta, amely akár kombinálható is az Ipoly-híd túraútvonal kerékpáros bejárásával, több nap vállalása esetén pedig felvidéki kalandozással egybekötve.

Drégelypalánk település központjából, a neves történelmi emlékezetű Szondi György szarkofágjának közeléből indul a túra. A túra alapállapotban nem tartogat különösebb kihívásokat, de az Ipoly nem véletlen érdemelte ki a legszeszélyesebb hazai folyó címet. A tavaszi elöntések idején sokszor megközelíthetetlen a terület, legjobb május-június táján érkezni, de a vizek még ilyenkor is utunkat állhatják (bár a „le a cipővel” jeligével ekkor már meglábalható módon). Ugyanakkor a szúnyogok vendégszerető és igencsak ragaszkodó hada szintén el fog kísérni…

Az északi irányt követve jól látható, messziről zöldellő erdősáv jelöli ki a nyugalmi állapotában szelíd kis folyónak tetsző Ipolyt, amelynek folyásiránya szerinti felfelé (azaz nyugat felé) vezető utunkat helyenként egyedi iránymutató oszlopok is jelzik. Alig pár kilométeres séta után érjük el a Magasleselkedőt, amelynek hatalmas platformján akár busznyi ember is kényelmesen elfér. A szemfüles szemlélődők a távolban felismerhetik Drégely várát és a Börzsöny főbb csúcsait is.

Tájegység:
Börzsöny
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
2.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

A ráérősebben utazók – romantikusan zötyögő kisvonattal való érkezésük révén – egyből ráfordulhatnak a folyóvölgyre, míg az autós utazók a település központi részén, a falusias vendéglátás helyi bástyájául szolgáló, remek konyhával rendelkező Várkapitány vendéglő környékén parkolhatnak.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?